Skip the navigation

Welke klopper gebruik ik voor welk keukenklusje?

Als je voor het eerst een mixer gebruikt, weet je misschien niet precies welke klopper (accessoire) je het beste voor welk klusje kunt kiezen. We leggen het je allemaal uit. Lees onze tips hieronder.

Je KitchenAid mixer heeft minimaal 3 standaard kloppers (accessoires), afhankelijk van het gekozen model. Bepaal hier welk accessoire je bevestigt aan de as van de menghaak:

Platte menghaak

Platte menghaak

Dit is het belangrijkste accessoire; deze veelzijdige klopper kun je gebruiken voor zware mengsels zoals:

  • taarten
  • glazuur
  • koekjes
  • gehaktbrood
  • aardappelpuree
  • gekookt en gemalen vlees

Alle platte menghaken van KitchenAid zijn geschikt voor de vaatwasser.

Draadgarde

Draadgarde

De draadgarde wordt met name gebruikt om lucht te kloppen in bijvoorbeeld:

  • eieren
  • eiwitten
  • slagroom
  • biscuitbeslag
  • bayonaise

Welke kloppers zijn geschikt voor de vaatwasser? De standaard draadgarde (5K452WW) heeft draden van roestvrij staal en een naaf van gepolijst aluminium. Omdat de naaf is gemaakt van aluminium, is deze draadgarde niet vaatwasserbestendig. Door herhaaldelijk reinigen in de vaatwasser komen er putjes in en komt er een grijsachtige neerslag vanaf.

Draadgarde met 11 draden

De draadgarde (5KSM5THWWSS) voor mixers met een kantelbare kop en de professionele draadgarde met 11 draden (5K7EW) zijn volledig gemaakt van roestvrij staal en zijn dus vaatwasserbestendig.

Kneedhaak

De deeghaak gebruik je voor het kneden van gistdeeg, zoals:

  • brooddeeg
  • pizzadeeg
  • pastadeeg
  • brioche
  • broodjes

Er zijn twee soorten deeghaken:

  1. De C-vormige kneedhaak

De C-vormige kneedhaak

Dit is de originele KitchenAid deeghaak die zijn naam ontleent aan de C-vorm van de haak. Deze kneedt het deeg door het van de rand van de kom weg te duwen. Alle mixermodellen met kantelbare kop en sommige modellen met een in hoogte verstelbare kom zijn uitgerust met deze C-vormige deeghaak.

  1. PowerKnead spiraalvormige kneedhaak

PowerKnead spiraalvormige kneedhaak

Dit type deeghaak heeft een beetje de vorm van een kurkentrekker. Deze kneedt het deeg door het van de bodem van de kom weg te duwen. Een aantal grotere mixers van KitchenAid met een in hoogte verstelbare kom is voorzien van de spiraalvormige deeghaak. Waarschuwing: de spiraalvormige kneedhaak mag alleen worden gebruikt op mixers die hiermee zijn uitgerust, aangezien de haak speciaal voor specifieke modellen is ontworpen. Wanneer je deze op een mixer plaatst waar deze niet voor is ontworpen, kan dit leiden tot schade aan de mixer, zelfs wanneer het gewoon lijkt te passen.

Alle KitchenAid deeghaken zijn vaatwasserbestendig.

Menghaak met flexibele rand

Menghaak met flexibele rand

De platte menghaak met flexibele rand is een gecoate, vaatwasserbestendige, metalen klopper met een flexibele rand. Het zorgt ervoor dat ingrediënten sneller en grondiger worden opgenomen in het mengsel, en dat je minder over de binnenkant van de kom hoeft te schrapen. Het is bovendien een handig hulpmiddel om de kom leeg te schrapen bij het schenken van beslagen.

Hoe weet ik wanneer ik een platte menghaak met flexibele rand of een platte menghaak in mijn recepten moet gebruiken?

De makkelijkste manier om te weten welke klopper je moet gebruiken, is door het recept te lezen en te kijken of er in de aanwijzingen "schraap de mengkom leeg" staat. Als dit het geval is, is de platte menghaak met flexibele rand het ideale accessoire.

De platte menghaak met flexibele rand werkt het beste voor:

  • Mengsels die wat plakkerig zijn en/of aan de randen van de mengkom blijven kleven, zoals roomkaas, boter, notenpasta's en honing.
  • Creaties die je zou kunnen omschrijven als romig of zijdezacht.

De platte menghaak werkt het beste voor:

  • Recepten met meer textuur.
  • Aardappelpuree die smeuïg, maar niet lijmachtig is.
  • Quiche, ovenschotels met groenten en tal van snelle broodrecepten.
  • Het verwerken van harde dierlijke of plantaardige vetsoorten of boter door het deeg. Het vet, dat door de bloem wordt ingekapseld, moet zijn originele structuur behouden om die heerlijk kruimelige textuur te krijgen van taartbodems, koekjes, scones en zanddeeg.

Je kunt altijd andere klopperaccessoires aanschaffen dan die oorspronkelijk bij je mixer zijn meegeleverd, als je deze wilt vervangen of upgraden. Zoek hier accessoires voor mixers

Was dit artikel nuttig?

yesno