Hulpmiddelen
Ingrediënten
25 g gedroogde leliebollen
20 g gedroogde shiitakes
20 g gedroogde zwarte zwam
230 g kippendijen zonder been en vel, gedeeltelijk bevroren
10 g gember, geschild
150 g hele bamboescheuten
25 g sjalotjes, in dunne ringetjes gesneden
1 l Water
2 eetlepels donkere sojasaus
2 eetlepels lichte sojasaus
1 theelepels koosjer zout
1,5 theelepels witte peper
1 eetlepels shaoxing wijn, droge vermout of mirin
4 eetlepels maïzena
60 ml koud water
400 g stevige tofu
2 grote eieren
60 ml zwarte azijn
to garnish koriander
to taste sesamolie
Stap voor stap
Bereid de groenten voor. Doe de gedroogde leliebollen, de shiitakes en de houtoorzwam (of zwarte zwam) in aparte kommen. Giet in elke kom 240 ml kokend water en laat de inhoud weken totdat het zacht is. Zeef de inhoud van de kommen en bewaar het vocht van de leliebollen en de shiitakes, maar niet dat van de zwarte zwam. Snijd de paddenstoelen fijn, snijd de leliebollen tot een hanteerbare lengte en zet alles apart.
Plaats de snijschijf op de hoogste stand in de foodprocessor. Vergrendel het deksel, zet het apparaat op snelheid 2 en doe met behulp van de stamper de bamboescheuten en de gember in de vultrechter. (OPMERKING: heb je liever geraspte gember en bamboescheuten, gebruik dan de raspschijf in plaats van de snijschijf en draai die naar de snijkant voordat je de kip toevoegt.) Snijd dan de gedeeltelijk bevroren kip in stukjes die in de vultrechter passen en doe de kip in de vultrechter met behulp van de stamper.
Verhit een soeppan en doe er 1 eetlepel olie in. Doe de kip, de bamboescheuten en de gember in de soeppan. Sauteer 1 minuut en blijf roeren. Voeg de leliebollen, shiitakes, de zwarte zwammen en de sjalotjes toe aan de soeppan. Roer alle ingrediënten door elkaar en sauteer alles nog 1 minuut.
Voeg het water, het apart gehouden vocht van de shiitakes en de leliebollen, de sojasaus, de Xiaoxing wijn, de witte peper en het zout toe. Verhit de soep totdat deze pruttelt (niet laten koken) en laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen zodat alle smaken kunnen intrekken.
Los de maïzena volledig op in koud water en roer het dan langzaam door de soep. Zodra de soep een beetje is ingedikt, voeg je de tofu toe. Giet dan de eieren al roerend stuk voor stuk in de soep. Zet het vuur uit als de eieren helemaal gaar zijn (dat duurt ongeveer 2 minuten).
Roer er vlak voor het opdienen beetje bij beetje de zwarte azijn doorheen totdat de soep op smaak is. (Je kunt naargelang je voorkeur meer of minder toevoegen.) Voeg naar smaak meer witte peper, azijn en/of sojasaus toe. Garneer de soep met verse korianderblaadjes en sesamolie.
In plaats van kipfilet of kippendijen kun je ook varkens-, lams- of runderlende gebruiken.