Als je van Italiaans eten houdt, zul je vast je eigen pasta willen maken. Als je zelfgemaakte pasta wilt leren maken, moet je misschien een paar keer oefenen voordat je weet hoe je pastadeeg met de beste consistentie krijgt. Mogelijk kost het je een paar hompen deeg voordat je het onder de knie hebt. Probeer om te beginnen het recept voor Standaard Eiernoedelpasta in je gebruikershandleiding, want dit deeg is redelijk eenvoudig aan te passen en te gebruiken.
- Goed pastadeeg is stevig en voelt leerachtig aan, maar moet ook flexibel zijn.
- Het mag nooit aan je vingers plakken en ook niet kruimelig zijn of uit elkaar vallen.
- Veel factoren, zoals de vochtigheid, het gebruikte merk bloem en de grootte van de eieren, kunnen de consistentie van deeg beïnvloeden.
Ga voor meer inspiratie naar onze pagina Recepten.
Pastadeeg maken in je mixer
- Bij het maken van pastadeeg moeten de eieren, de bloem, het zout en het water circa 30 seconden lang worden gemengd, op Snelheid 2. De platte menghaak zal de ingrediënten beter verdelen en mengen dan de kneedhaak.
- Als de juiste hoeveelheid water is gebruikt, plakt het deeg aan elkaar als je het tussen je vingers neemt en indrukt. Als het deeg te droog en kruimelig is, voeg je meer water toe, steeds een eetlepel erbij.
- Vervolgens bevestig je de kneedhaak aan de mixer om het deeg nog twee minuten te kneden op snelheid 2.
- Het deeg zou aan elkaar moeten plakken, maar niet plakkerig moeten aanvoelen. Als er meer water nodig is om het deeg aan elkaar te laten plakken, moet je dit heel langzaam aan het deeg toevoegen. Eén manier om het deeg water op te laten nemen zonder dat het meteen te nat wordt, is door water op de bal deeg te sprenkelen.
- Nadat je het pastadeeg hebt gekneed met de mixer, moet je het nog 1 à 2 minuten met de hand kneden. Je kunt het kneden op een aanrechtblad dat lichtjes is bestrooid met meel.
- Daarna moet je het deeg nog 10 à15 minuten laten rusten voordat het uitgerold kan worden. Dit doe je ofwel met de hand, of met de pastaroller als je die hebt. Plaats het deeg gedurende de rusttijd in een omgekeerde mengkom met plastic eromheen, of in een plastic zak, om ervoor te zorgen dat het deeg niet uitdroogt.
TIP: Als je pastadeeg uitdroogt terwijl je het uitrolt of door een pastavorm perst, voeg dan steeds een klein beetje water toe. Als je fusilli te langgerekt zijn of hun vorm niet behouden, is het deeg te nat. Voeg in dat geval een beetje meel toe.