Aspergequiche
Aspergequiche
Hulpmiddelen
Ingrediënten
200 g bloem
100 g koude boter
4 g zout
35 g warm water (ong. 35 °c)
4 eieren
120 g crème fraîche
200 ml magere melk
100 g gruyèrekaas
1/4 theelepel peper
14 groene asperges
1 eetlepel bieslook
2 eetlepels olijfolie
Stap voor stap
Bevestig de zeef met weegschaal op de mixer/keukenrobot. Stel de mixer/keukenrobot in op snelheid 1 en zeef het bloem geleidelijk. Koppel de zeef met weegschaal los van de mixer/keukenrobot. Breng de deeghaak aan op de mixer/keukenrobot. Voeg boter en de helft van het zout toe in de kom. Mix op snelheid 2 gedurende 2 minuten. Voeg het water geleidelijk toe en blijf mixen op snelheid 2 tot het deeg een vaste vorm krijgt. Verwijder het deeg uit de mixer/keukenrobot. Kneed het deeg tot een balvorm en wikkel het in huishoudfolie. Laat in de koelkast 30 minuten afkoelen.
Voeg om de vulling te maken eieren, crème fraîche, melk, zout en peper toe in een kom van een mixer/keukenrobot voorzien van draadgarde. Kloppen op snelheid 2 gedurende 3 minuten.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en vul daarmee een ingevette, ronde taartvorm. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Beleg de bodem van de quiche met gruyèrekaas. Giet de quichevulling over de kaas.
Verwarm een dun laagje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoge temperatuur. Voeg asperges toe en kook het geheel tot het mals is in ongeveer 8 minuten. Op smaak brengen met zout. Plaats de asperges bovenop de quiche. Strooi bieslook op de quiche. Bak het middenin de oven af gedurende ongeveer 35 minuten.