Beignets
Beignets
Hulpmiddelen
Ingrediënten
335 g krachtig tarwebloem
20 g basterdsuiker
2/3 theelepels zout
5 g snelwerkende gedroogde gist
200 ml Volle melk
50 g ongezouten boter
de rasp van een grote citroen
2/3 groot ei
om te bestrijken
20 g poedersuiker
Stap voor stap
Doe alle ingrediënten in de kom van de cookprocessor met het deegmes en selecteer 'Dough P1'. Druk op de startknop om de machine te starten.
Druk na stap 1 op de startknop om door te gaan.
Druk na stap 2 op de startknop om door te gaan.
Verwijder na stap 3 het deeg uit de cookprocessor en rol het uit op een lichtjes met bloem bestoven werkblad tot een plak van ongeveer 1,5 cm dik. Snijd het deeg met een scherp mes in vierkanten van ongeveer 5 cm breed en plaats het op bakplaten met bakpapier. Bedek het deeg daarna voorzichtig met plasticfolie.
Zet de schalen ongeveer 30 minuten aan de kant of totdat ze zijn gerezen en volume hebben gekregen. Terwijl de beignets staan te rijzen, vul je een steelpan met een ruim 6 cm diepe laag plantaardige olie die je verwarmt tot 170-180°C.
Laat 4 tot 5 beignets per keer voorzichtig in de hete olie zakken en laat ongeveer 3 minuten bakken. Draai ze halverwege de bereiding om. Gebruik na bereiding een schuimspaan om de beignets uit de olie te verwijderen en laat deze op een laag keukenpapier uitlekken.
Voor een mooie presentatie leg je de beignets (ofwel donuts) op een grote serveerschaal en bestrooi je ze rijkelijk met de topping, met behulp van een fijnmazige zeef.
Deze beignets kun je het beste serveren op de dag dat ze worden bereid. Je kunt het deeg wel van tevoren bereiden en de kom met het ongerezen deeg in de koelkast plaatsen zodat het 's nachts langzaam kan rusten.
Om matcha-beignets te maken, breng je de poedersuiker op smaak met een paar theelepels fijne matchatheepoeder.
Om chocoladebeignets te maken, meng je door de poedersuiker voor het glazuur een gelijke hoeveelheid cacaopoeder.
Edd is een fulltime bakker, foodschrijver en tv-persoonlijkheid. Na een studie politicologie aan de universiteit realiseerde hij zich dat het bedrijfsleven niets voor hem was en na zijn overwinning in het eerste seizoen van het bekende BBC-programma 'The Great British Bake Off' heeft hij zich nu volledig op de wereld van het kokkerellen gestort. Zijn blog, theboywhobakes.co.uk, is door Channel4.com verkozen als een van de beste kookblogs. Edd heeft drie kookboeken geschreven: The Boy Who Bakes (2011), Say It With Cake (2012) en Patisserie Made Simple (2014).