Skip the navigation

Brioche met gezouten boter

KitchenAid Chef

brioche

Brioche met gezouten boter

KitchenAid Chef

Hulpmiddelen

StandMixer
Sifter
Voorbereiden
45min
Rusten
12h
Koken
35min
Totaal
1h20
Serveren
12
Moeilijkheidsgraad
Gevorderd

Ingrediënten

400 g bloem voor brood

12 g instantgist

12 g kristalsuiker

2 g zout

120 ml volle melk, op kamertemperatuur

4 eieren, kamertemperatuur

110 g gezouten boter, kamertemperatuur

Stap voor stap

  1. Plaats de kom in de mixer. Plaats de zeef met weegschaal op de mixernaaf en zet de weegschaal aan. Laat de ingrediëntentoevoer in de kom zakken.

  2. Weeg 400 gram bloem af in het reservoir van de zeef met weegschaal en zet de mixer op snelheid 1 om de bloem in de kom te zeven.

  3. Zet de weegschaal op nul, doe de 12 gram instant gist, 50 gram kristalsuiker en 2 gram zout in de zeef met weegschaal en zeef dit ook in de kom.

  4. Verwijder het hulpstuk en plaats de kneedhaak.

  5. Zet de mixer op snelheid 1 en voeg de melk en drie eieren toe. Mix 1 minuut en stop indien nodig om de zijkanten schoon te schrapen, zodat alle droge ingrediënten in het deeg worden opgenomen.

  6. Zet de mixer op snelheid 2 en kneed 9 minuten. Het deeg is dan zacht en plakkerig.

  7. Voeg na 9 minuten al knedend zachte boter toe met 1 eetlepel tegelijk. Wacht tot de boter is opgenomen voordat je een nieuwe eetlepel toevoegt.

  8. Kneed nadat alle boter is toegevoegd nog 8 minuten op snelheid 2. Het deeg is dan elastisch en plakkerig.

  9. Doe het deeg in een ingevette kom, dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur.

  10. Duw het deeg voorzichtig omlaag, vorm er een bal van een dek de kom af. Laat ten minste 8 uur koelen in de koelkast zodat alle smaken zich kunnen ontwikkelen. Gekoeld is het deeg eenvoudiger te vlechten.

  11. Verwijder na het koelen uit de koelkast en druk omlaag.

  12. Verdeel het deeg op een schoon, licht ingevet oppervlak in drie gelijke delen. Vet je handen licht in en rol en knijp elke portie in een streng van 25-30 cm. Knijp de 3 uiteinden samen en maak een vlecht. Knijp de andere uiteinden samen en vouw die onder de vlecht zodat een mooi brood ontstaat.

  13. Laat 2-3 uur rijzen op kamertemperatuur tot het volume is verdubbeld. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 °C. Klop het resterende ei en bestrijk het brood hiermee. Bak 30-35 minuten of tot de temperatuur binnenin ten minste 88 °C is.