Donuts met aardbeienconfituur en citroengeur
Het was nog nooit zo makkelijk om zelf je eigen donuts te maken, en deze met citroen doordrenkte donuts met aardbeienconfituur vallen altijd en overal in de smaak.
Donuts met aardbeienconfituur en citroengeur
Het was nog nooit zo makkelijk om zelf je eigen donuts te maken, en deze met citroen doordrenkte donuts met aardbeienconfituur vallen altijd en overal in de smaak.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
180 ml melk
6 g actieve droge gist
440 g bloem, gezeefd
265 g + 1 tbsp kristalsuiker
85 g boter op kamertemperatuur
1 ei, kamertemperatuur
1 theelepel citroensap
1 theelepel citroenschil
1/2 theelepel zout
1250 ml koolzaadolie
500 g aardbeienconfituur
Stap voor stap
Meet de melk af in een magnetronbestendig glazen maatbekertje en warm de melk ongeveer 30 seconden lang op, tot ze warm (niet heet) aanvoelt. Voeg 1 eetlepel suiker en de gist toe en klop rustig om alles te mengen. Laat het mengsel ongeveer 3-5 minuten rusten, tot de gist wordt geactiveerd en begint te schuimen.
Bevestig het deegmes aan je KitchenAid 13-Cup Foodprocessor. Voeg 410 g bloem, 65 g suiker, de boter, het ei, het citroensap, de citroenschil en het zout toe. Sluit het deksel en zet de processor op lage snelheid. Laat de processor het mengsel 1 minuut lang ongestoord verwerken. Verwijder nu de vulopening, zonder de machine te stoppen, en voeg de resterende 30 g bloem toe. Laat de machine het deeg nog 3-4 minuten kneden, of tot het egaal en zacht is.
Besprenkel een grote kom lichtjes met olie. Haal het deeg uit de processor, maak er een egale bol van en plaats het deeg in de kom. Dek de kom goed af met plasticfolie en plaats ze ongeveer 2 uur lang op een warme plek, tot het deeg verdubbeld is.
Vorm de donuts. Bereid een grote bakplaat voor met huishoudfolie. Eens het deeg is gerezen, sla je het door, plaats je het op een proper werkoppervlak en maak je er een vierkant van ongeveer 40 cm x 12 cm van. Snij de rechthoek in de lengte in twee gelijke stukken, daarna in 12 stukjes. Kneed/rol elk stukje deeg in een egale bol, net iets groter dan een golfbal. Leg de gevormde deegbolletjes op de voorbereide bakplaat en let erop dat je genoeg plaats ertussen laat, omdat ze nu nog eens moeten rijzen. Zodra je alle deegbolletjes hebt gevormd, bedek je de plaat met huishoudfolie en plaats je hem ongeveer 1 uur lang op een warme plek, tot de bolletjes verdubbeld zijn.
Bak de donuts. Verhit koolzaadolie in een steelpan van 4 liter tot ongeveer 175 °C. Terwijl de olie opwarmt, bereid je een aparte bakplaat of koelrek voor met een dubbele laag keukenrol; plaats de voorbereide plaat naast het fornuis waar je de donuts gaat bakken. Doe 1 kopje suiker in een kom en zet ze aan de kant, op de voorbereide plaat. Bak de donuts in groepjes tot ze mooi goudbruin zijn, ongeveer 2 minuten per kant en draai ze telkens maar één keer om. Gebruik een schuimspaan om de donuts op de met keukenrol voorbereide plaat te leggen. Laat ze lichtjes afkoelen en rol daarna elke gebakken donut in kristalsuiker.
Vul de donuts. Eens je alle donuts in suiker hebt gerold, vul je een spuitzak met confituur. Gebruik een scherp mes om een opening van iets meer dan 1 cm in de zijkant van de donut te snijden. Steek nu het uiteinde van de spuitzak erin en vul de donuts een voor een met confituur.