Focaccia
Dit platte, ovengebakken Italiaanse brood kan worden gegeten als sandwichbrood, bijgerecht of antipasto.
Ingrediënten
500 g bloem
7 g droge instant gist
250 ml water, lauwwarm
75 ml + extra om te sprenkelen olijfolie
2+1 theelepel zout
3 takjes tijm, alleen bladeren
Stap voor stap
Doe de bloem en instant gist in de kom van de mixer/keukenrobot en bevestig de kneedhaak. Meng 20 seconden op snelheid 1 tot de droge ingrediënten goed zijn gemengd.
Voeg het water, de olijfolie en het zout toe. Kneed op snelheid 2 gedurende 4 minuten. Kneed het deeg nog een minuut met de hand. Vorm een bal, bestrijk het deeg met olijfolie en bedek het met een vochtige handdoek. Laat het deeg 1 uur rijzen.
Rol het deeg uit tot het 1 cm dik is. Leg het op een bakplaat die met olijfolie is bestreken. Snijd de randen indien nodig af. Dek af met een vochtige handdoek en laat 30 minuten rijzen.
Prik enkele gaatjes in het deeg met je vingers. Bestrooi de resterende theelepel zout, tijm en een beetje olijfolie over de focaccia. Bak gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 250 °C.
Maak het af met extra olijfolie.