Gember-bananenbrood
Een favoriet voor het ontbijt of bij een kopje thee gemaakt met lijnzaad, gehakte walnoten en fijngesneden gekonfijte gember. Rooster de sneetjes als je wilt en serveer ze met zachte roomkaas of clotted cream.
Gember-bananenbrood
Een favoriet voor het ontbijt of bij een kopje thee gemaakt met lijnzaad, gehakte walnoten en fijngesneden gekonfijte gember. Rooster de sneetjes als je wilt en serveer ze met zachte roomkaas of clotted cream.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
om de pan mee in te vetten gesmolten ongezouten boter
230 g bloem
2 theelepels bakpoeder
1/2 theelepels fijn zeezout
1/2 theelepels kaneelpoeder
2 eetlepels pindakaas
1/4 theelepels baksoda
1/4 theelepels versgemalen nootmuskaat
2 grote bruin gespikkelde bananen
130 g kristalsuiker
75 g gesmolten ongezouten boter
2 grote eieren, op kamertemperatuur
30 g walnoten
40 g gekonfijte gember
2 eetlepels lijnzaad
Stap voor stap
Plaats een ovenrooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd een stuk bakpapier op maat om de bodem en de uiteinden van de vorm te bedekken, houd een overlap van 5 cm aan elk uiteinde. Vet de vorm in met gesmolten boter. Doe het bakpapier in de vorm en vet de bodem en de uiteinden van het papier in. (Het overtollige papier aan beide uiteinden maakt het makkelijk om het brood na het bakken uit de vorm te halen.)
Zeef in een grote kom bloem, bakpoeder, zout, kaneel, baksoda en nootmuskaat. Zet apart.
Doe de gember en walnoten in de blender en pulseer 5-7 keer, of totdat ze grof gehakt zijn. Doe de gehakte walnoten en gember in de kom met droge ingrediënten.
Doe de bananen, suiker, boter en eieren in de blender. Meng op snelheid 3 tot je een gladde en goed gemengde substantie hebt, ongeveer 20 seconden. Meng het banaanmengsel met de droge ingrediënten, voeg het lijnzaad toe en meng het goed tot het in het mengsel is opgenomen. Breng het beslag over in de voorbereide vorm en strooi wat gember en gehakte walnoten over de bovenkant.
Bak het brood tot het goed bruin is aan de bovenkant en zijkanten, en een prikker die je in het midden van het brood steekt er schoon uit komt, ongeveer 50 minuten. Plaats het brood op een rooster en laat het 30 minuten in de vorm afkoelen. Gebruik het bakpapier dat over de zijkanten hangt om het brood uit de vorm te tillen. Laat het op het rek verder afkoelen. Snijd het in sneetjes en serveer. Rooster de sneetjes, indien gewenst. Doe het brood in een plastic broodzak en bewaar het 2 dagen op kamertemperatuur. Het brood kan maximaal 1 maand worden ingevroren.