Skip the navigation

Macarons met gezouten karamel

KitchenAid Chef

Het maken van deze macarons met gezouten karamel is even werk, maar als ze eenmaal voor je liggen, kun je niet anders dan trots op jezelf zijn.

Salted caramel macarons

Macarons met gezouten karamel

KitchenAid Chef

Het maken van deze macarons met gezouten karamel is even werk, maar als ze eenmaal voor je liggen, kun je niet anders dan trots op jezelf zijn.

Hulpmiddelen

StandMixer
Rusten
1h
Koken
35min
Totaal
1h35
Moeilijkheidsgraad
Makkelijk

Ingrediënten

90 g amandelmeel, gezeefd

265 g poedersuiker, gezeefd

100 g eiwitten

2.5 tsp zout

75 g basterdsuiker

snufje blauwe kleurstof

120 g suiker

250 g boter

70 ml volle slagroom

1/2 theelepel zeezoutvlokken

Stap voor stap

  1. Dit recept is goed voor ongeveer 22 macarons.

  2. Doe de eiwitten en een halve theelepel zout in de kom van je mixer waarop de garde is bevestigd. Klop schuimig op snelheid 6. Verhoog de snelheid naar 10 en voeg geleidelijk de suiker toe. Mix tot er zich zeer stijve pieken vormen. Voeg de kleurstof toe en mix tot die volledig is opgenomen.

  3. Voeg 70 g poedersuiker en 45 g amandelmeel toe aan de opgeklopte eiwitten en mix krachtig. Voeg 70 g poedersuiker en het resterende amandelmeel toe. Mix en druk voorzichtig de lucht uit de eiwitten door ze met een rubberen spatel tegen de zijkant van de kom te drukken. Til je spatel op om te controleren of het beslag klaar is. Als het beslag klaar is, loopt het in een gelijkmatige stroom van de spatel.

  4. Doe het beslag in een spuitzak met een middelgrote spuitmond. Spuit identieke rondjes met een diameter van ongeveer 4 cm. Tik een paar keer met de bakplaat op het aanrecht zodat grote luchtbellen kunnen ontsnappen. Prik indien nodig resterende luchtbellen aan het oppervlak met een tandenstoker door. Laat de macaronrondjes minimaal 45-60 minuten rusten tot het oppervlak glad aanvoelt.

  5. Bak de macarons ongeveer 18-22 minuten op 140 °C in een voorverwarmde oven tot de onderkant ongelijkmatig wordt en de bovenkant droog is. Laat ze buiten de oven afkoelen op het bakpapier.

  6. Smelt de suiker in een sauspan op middelhoog vuur en blijf voortdurend roeren. Als de suiker een amberkleurige vloeistof is geworden, voeg je 50 g boter toe en roer je krachtig tot er een glad mengsel ontstaat. Voeg de slagroom toe en roer weer. Haal de pan van het vuur en roer 2 theelepels zout door het mengsel. Laat de karamel helemaal afkoelen.

  7. Doe de resterende boter en poedersuiker in de kom van de mixer en bevestig de platte menghaak met flexibele kant. Mix op snelheid 6 tot zich een zachte, luchtige botercrème heeft gevormd. Giet langzaam 70 g van de gezouten karamel erbij en mix tot het een geheel is. Doe de botercrème in een spuitzak met een kleine spuitmond. Spuit een rondje op de helft van de macaronrondjes en laat in het midden wat ruimte open. Vul het opengelaten stukje met karamel en bestrooi licht met zoutvlokken. Plaats een macaronrondje op de vulling.

  8. Zet minimaal 12 uur in de koelkast alvorens te serveren. Zo krijgen de macarons de perfecte zachte textuur.