Ingrediënten
250 g maanzaadjes
40 g boter, zacht
2 eetlepels rietsuiker
60 g honing
60 g rozijnen
80 g gekonfijte sinaasappelschil
1 eetlepel amandelextract
1 eetlepel rum
350 g bloem
135 ml melk, warm
100 g gesmolten boter
4 eieren
50 g suiker
1 theelepel zout
15 g droge instantgist
Stap voor stap
Doe de maanzaadjes in een pan, zet ze onder water en breng ze aan de kook. Kook 25 minuten lang en laat het volledig afkoelen.
Laat de maanzaadjes uitlekken in een zeef, met daarin een gaasdoek, kaasdoek of neteldoek.
Bevestig de metalen vleesmolen met de fijne maalschijf. Maal de maanzaadjes twee keer op snelheid 4.
Meng de maanzaadjes met honing, rietsuiker, rozijnen, geconfijte sinaasappelschil, amandelextract, rum en zachte boter.
Doe de bloem, suiker, zout en droge instantgist in de kom van de mixer/keukenrobot met kneedhaak. Splits de eieren en doe de eigelen in de kom.
Begin met mengen op snelheid 2 en voeg beetje bij beetje warme melk (40 °C) toe.
Kneed gedurende 5 minuten. Voeg de gesmolten boter toe. Blijf kneden tot het deeg een vaste vorm krijgt. Dek het deeg af met een theedoek en laat het 60 minuten rijzen.
Splits het deeg in twee gelijke delen. Rol beide stukken deeg uit tot een rechthoek.
Klop de eiwitten tot stijve pieken en verdeel de geklopte eiwitten over het deeg. Spreid de vulling met maanzaadjes uit over het deeg.
Stop de uiteinden van het deeg naar binnen en rol het op, vanaf een van de lange uiteinden.
Rol een stuk bakpapier twee keer rond de deegrol, laat rondom 3 cm ruimte vrij om te rijzen. Zet de rol weg op een warme plek en laat deze 30-45 min rijzen.
Bak de rol 35-40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Neem uit de oven en laat afkoelen.