Skip the navigation

Paddenstoelen-preigalette

KitchenAid Chef

Geniet van een hartig, rustiek gerecht met een krokante korst vol kruiden, gevuld met een mengsel van paddenstoelen, prei en een vleugje mosterd.

Mushroom and leek galette.JPG

Paddenstoelen-preigalette

KitchenAid Chef

Geniet van een hartig, rustiek gerecht met een krokante korst vol kruiden, gevuld met een mengsel van paddenstoelen, prei en een vleugje mosterd.

Hulpmiddelen

StandMixer
Voorbereiden
30min
Rusten
1h
Koken
25min
Totaal
1h55
Serveren
6
Moeilijkheidsgraad
Makkelijk

Ingrediënten

100 g bloem

100 g volkorenmeel

1,5 theelepels zout

140 g koude boter, in blokjes

6 takjes tijm

2 takjes rozemarijn

3 kleine preien

2 eetlepels olijfolie

1/2 theelepels peper

1/8 theelepels nootmuskaat

1 eetlepels Boter

550 g gemengde paddenstoelen, schoongemaakt

1/2 theelepels teentje knoflook, fijn gehakt

1/8 theelepels nootmuskaat

1 eetlepels Boter

550 g gemengde paddenstoelen, schoongemaakt

1 eetlepels mosterd

25 g harde kaas (bijv. Comté, Gruyère of Appenzeller)

1 ei

Stap voor stap

  1. Doe de twee soorten bloem en 3/4 theelepel zout in de kom van de mixer met de platte menghaak. Meng op snelheid 1 tot alle droge ingrediënten zijn gemengd. Voeg de boter stukje voor stukje toe terwijl de mixer draait op snelheid 2. Blijf mengen tot het geheel uit klontjes ter grootte van erwten bestaat.

  2. Pluk de blaadjes van 4 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn en hak fijn. Voeg toe aan het bloemmengsel en meng op snelheid 2. Voeg eetlepel voor eetlepel het water toe tot het deeg een geheel vormt. Wikkel in huishoudfolie en plaats ten minste 1 uur in de koelkast.

  3. Snij de preien in ringen van ongeveer 1 cm dik. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Bak de preien tot ze bijna zacht zijn. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Zet ze apart en laat ze afkoelen.

  4. Smelt de boter op middelhoog vuur en voeg de paddenstoelen en knoflook toe aan de pan. Strooi het overige zout, 1/8 theelepel peper en de blaadjes van 2 takjes tijm eroverheen. Bak de paddenstoelen tot ze enigszins verkleurd zijn maar nog niet helemaal gaar. Zet ze apart en laat ze afkoelen.

  5. Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier. Smeer de mosterd over het deeg en laat ongeveer 2 cm vrij aan de randen. Rasp de kaas over de mosterd heen en leg de prei en paddenstoelen er bovenop. Vouw en plooi de randen van het deeg over de vulling heen. Smeer het deeg licht in met een geklopt ei.

  6. Bak 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Draai de galette na 15 minuten. Serveer warm of op kamertemperatuur.