Pannenkoeken met citroen en karnemelk
Deze lichte en luchtige pannenkoeken met citroensmaak worden zeker een vast onderdeel van je zondagochtend.
Pannenkoeken met citroen en karnemelk
Deze lichte en luchtige pannenkoeken met citroensmaak worden zeker een vast onderdeel van je zondagochtend.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
180 g bloem
35 g kristalsuiker
1 theelepels bakpoeder
1/2 theelepels bakingsoda
1/4 theelepels fijn zeezout
1/4 theelepels nootmuskaat
320 ml karnemelk, op kamertemperatuur
2 hele eieren, op kamertemperatuur
55 g ongezouten boter, gesmolten
1 theelepels puur vanille-extract
1 eetlepels citroenrasp
2 eiwitten
55 g ongezouten boter
Stap voor stap
Voeg in een grote mengkom de bloem, suiker, bakpoeder, bakingsoda, zout en nootmuskaat toe. Bevestig de turbokloppers aan de handmixer. Plaats de kloppers in de droge ingrediënten en zet de mixer op snelheid 2. Meng tot de ingrediënten gecombineerd zijn, ongeveer 10 seconden. Zet de mixer uit.
Voeg de karnemelk, hele eieren, gesmolten boter, vanille en citroenrasp toe aan de droge ingrediënten. Plaats de mixer terug in de kom. Zet de mixer op snelheid 2 en mix tot het beslag glad is, ongeveer 30 seconden. Zet de mixer uit en verwijder de turbokloppers.
Voeg in een middelgrote mengkom het eiwit toe. Bevestig het klopaccessoire aan de handmixer. Plaats de garde in de eieren en zet de mixer op snelheid 7. Klop gedurende 1 minuut, of tot er zachte pieken ontstaan. Zet de mixer uit.
Gebruik een spatel om voorzichtig de opgeklopte eiwitten met het pannenkoekenbeslag te mengen, tot ze net gemengd zijn. Let erop dat je het beslag niet te veel mengt; er moeten wat eiwitklontjes aanwezig zijn.
Zet het beslag in de koelkast om 10 minuten te rusten. Terwijl het beslag rust, verwarm je een kookoppervlak voor, ofwel een elektrische bakplaat ingesteld op 160 ºC of een grote gietijzeren pan op middellaag vuur. Voeg een eetlepel boter toe en laat het smelten in de pan.
Giet het beslag in cirkels in de pan. Bak tot de onderkant gelijkmatig bruin is en er bubbels verschijnen op het oppervlak van het beslag, ongeveer 3 minuten. Keer de pannenkoeken om en bak nog 1,5-2 minuten langer tot ze ook aan de andere kant goudbruin zijn. Haal de klaargemaakte pannenkoeken uit de pan en bak de rest van het beslag, waarbij je indien nodig meer boter gebruikt om de pan in te vetten.
Tip: Dien op met ahornsiroop, vers fruit of lemon curd.