Hulpmiddelen
Ingrediënten
360 ml lauwwarm water
7 g droge instant gist
1 theelepel zout
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel ongezouten boter
500 g bloem
een snuifje grof zeezout
120 g baksoda
2 l water
Stap voor stap
Doe het water, de gist, het zout, de bruine suiker en de gesmolten boter in de kom van een mixer/keukenrobot.
Plaats de kneedhaak op de mixer/keukenrobot en voeg 1/3 van de bloem toe. Begin met mengen op snelheid 2.
Voeg de rest van de bloem geleidelijk toe.
Het deeg is klaar als het terugveert als je er met je vinger in prikt.
Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak, kneed met de hand 3 minuten en vorm het tot een bal.
Dek af met een handdoek en laat ongeveer 10 minuten rusten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C en breng het water bijna aan de kook.
Snijd het deeg in stukjes van 50 g. Maak een streng van het deeg. Pak de uiteinden en trek ze naar elkaar toe zodat het deeg een ring vormt. Draai de uiteinden om elkaar heen, haal ze naar je toe en druk ze omlaag in een pretzelvorm.
Voeg de baksoda toe aan het water. Houd de pretzel ongeveer 20 seconden in het water, haal hem er met een schuimspaan uit en leg hem op met een bakpapier bedekte bakplaat.
Bestrooi de pretzels met grof zeezout en bak ze in 12-15 minuten goudbruin.