Skip the navigation

Sheperd's pie

KitchenAid Chef

In deze stevige Ierse maaltijd gebruik je gewoon alle groenten in je koelkast. Een prima optie voor koude winterdagen.

sheperdspie_wallpaper.jpg

Sheperd's pie

KitchenAid Chef

In deze stevige Ierse maaltijd gebruik je gewoon alle groenten in je koelkast. Een prima optie voor koude winterdagen.

Hulpmiddelen

FoodProcessor
Voorbereiden
30min
Koken
30min
Totaal
1h
Serveren
6
Moeilijkheidsgraad
Makkelijk

Ingrediënten

700 - 750 g russetaardappelen, geschild en in vieren gesneden

80 g scherpe cheddar

60 ml volle slagroom

60 g Boter

1 + 1 theelepels zeezout

350 g lamsvlees zonder been, in blokjes van 5 cm gesneden

340 g entrecote, in blokjes van 5 cm gesneden

2 eetlepels olijfolie

1 gele ui, in kleine stukjes

2 eetlepels tomatenpuree

1 theelepels zwarte peper

1 theelepels gedroogde tijm

125 g knoflookpoeder

4 eetlepels maïs

110 g erwten

15 g peterselie, grof gehakt

Stap voor stap

  1. Doe de aardappelen in een pan en vul die met koud water. Breng het water aan de kook en laat de aardappelen koken totdat je er met een vork gemakkelijk in kunt prikken.

  2. Terwijl de aardappelen koken, plaats je de omkeerbare raspschijf in de foodprocessor. Vergrendel het deksel en zet de foodprocessor op een hoge stand. Doe de cheddar in de vultrechter en gebruik de stamper om de kaas door de rasp te duwen en die te raspen. Haal de kaas uit de foodprocessor en zet die apart.

  3. Plaats het hakmes in de foodprocessor. (Je hoeft de mengkom niet schoon te maken als je klaar bent met kaas raspen.) Giet de aardappelen af en doe de gekookte aardappelen, de volle slagroom, de zachte boter en 1 theelepel zout in de mengkom. Sluit het deksel, pulseer 3 keer en zet de foodprocessor 5 seconden op een hoge stand (of totdat je de gewenste textuur hebt). Schep de aardappelen over in een andere kom, dek die af en zet apart.

  4. Maak de mengkom schoon en plaats die terug op de voet van de foodprocessor. Plaats het schone hakmes terug in de schone mengkom en doe er al het vlees in. Vergrendel het deksel. Pulseer 4-5 keer, druk dan op hoog en laat het vlees 10 seconden malen. (Pulseer zo nodig nog een paar keer zodat het vlees helemaal is gemalen.)

  5. Plaats het rek in het midden van de oven en verwarm die voor op 200 °C.

  6. Verhit een gietijzeren koekenpan op middelhoog vuur. Giet er de olijfolie in en doe er de fijngesneden ui bij. Sauteer de ui totdat die glazig is (ongeveer 2 minuten) en voeg dan het gemalen vlees, de tomatenpuree en 1 theelepel zout, peper, knoflookpoeder en de gedroogde tijm toe. Gebruik een spatel om de ingrediënten goed te mengen en het vlees te garen. Wanneer het vlees nog maar een klein beetje roze is, voeg je de maïs, de erwten en de peterselie toe. Meng alles nog een keer goed door en haal de koekenpan van het vuur.

  7. Schep de aardappelpuree over het vleesmengsel en smeer het voorzichtig uit zodat je een aardappelkorst krijgt. Bestrooi de aardappelen met geraspte cheddar en maak dan met een vork groeven op de bovenkant door de tanden van een vork lichtjes van de ene kant van de ovenschaal naar de andere kant over de aardappelpuree te trekken. Bak het gerecht 20 minuten en zet de oven dan 1-2 minuten op de grillstand zodat de kaas mooi bruin wordt.

  8. Tip: dit is een geweldig recept waar je je eigen draai aan kunt geven door steeds andere groenten en kruiden te gebruiken en om te bakken in een leuke ovenschaal. Heb je geen gietijzeren koekenpan, gebruik dan een gewone ovenschaal.