Shumai
Deze klassieke Chinese lekkernij kun je de hele dag door eten en delen met familie of vrienden.
Shumai
Deze klassieke Chinese lekkernij kun je de hele dag door eten en delen met familie of vrienden.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
450 g buikspek of varkenslende, in blokjes van 2,5 cm gesneden
1/2 (320g) groene kool of savooiekool
10 g gember, geschild
20 g fijngehakte bosuitjes
18 g gedroogde hele shiitakes
1 + 1/2 eetlepels sojasaus
1 eetlepels sesamolie
1 eetlepels arachideolie of plantaardige olie
1 eetlepels koosjer zout
1 eetlepels tapioca of maïzena
250 g gekookte kleefrijst
24 dumplingrondjes
naar smaak chili-olie, zwarte azijn, witte azijn, sojasaus
Stap voor stap
Met dit recept maak je 24 shumai.
Doe de shiitakes in een kommetje. Giet 240 ml kokend water in het kommetje en laat de shiitakes weken totdat ze zacht zijn. Laat ze uitlekken en zet ze apart.
Verwijder de harde kern, snijd de kool in stukken van 5 cm en zet samen met de geschilde gember apart. Plaats de omkeerbare raspschijf op de hoogste stand in de foodprocessor. Vergrendel het deksel, zet de foodprocessor op snelheid 2 en gebruik de stamper om de kool en de gember in de raspschijf te duwen.
Schep de kool en de gember over in een grote mengkom. Zet apart. Verwijder de omkeerbare raspschijf en plaats het hakmes. Doe de geweekte shiitakes in de mengkom, vergrendel het deksel en pulseer totdat alles fijngehakt is. Voeg de shiitakes toe aan de kool en de gember.
Laat het hakmes zitten, doe de stukjes buikspek in de mengkom, vergrendel het deksel en pulseer. Blijf pulseren totdat het buikspek fijngesneden is. Het moet lijken op gehakt, maar niet op paté.
Verhit een wok, doe er 1 eetlepel koolzaadolie in en voeg daarna het gehakte varkensvlees toe. Sauteer 1 minuut en voeg dan de kool, de gember, de shiitakes en de sjalotjes toe. Roer alles goed door en voeg de overige ingrediënten toe: sojasaus, sesamolie, zout, maïzena en gekookte rijst. Verdeel de rijst en roer alles goed door. Haal de wok van het vuur als de ingrediënten helemaal gaar zijn.
Laat de vulling wat afkoelen Om de shumai te vullen vorm je met de wijsvinger en duim van je niet dominante hand een 'o'. Leg een dumplingrondje over de 'o' en schep met je dominante hand ongeveer 1½ eetlepel (30 g) vulling in het midden van het rondje. Druk de vulling aan terwijl je het rondje eromheen dichtknijpt. Daarbij draai je de onderkant van de dumpling en maak je die plat zodat je een bolvorm krijgt. De vulling moet tot de bovenkant of de rand van het dumplingrondje komen, of iets daarboven. Leg de gevulde dumplings opzij op een schaal of bord terwijl je bezig bent. Dek de dumplings die klaar zijn af zodat ze niet uitdrogen.
Zet ondertussen je stoombakje in een pan met een laagje kokend water. Bekleed de bodem van het stoombakje met stoompapier. Vul je bakje en zorg dat de dumplings niet te vol zitten. Stoom ze tien minuten en dien ze meteen op met dipsaus.
Tip: je kunt de shumai van tevoren bereiden en op een met plasticfolie afgedekte schaal maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren of ze invriezen. (Om te voorkomen dat de onderkantjes aan de schaal blijven plakken, doe je daar wat maïzena op voordat je ze in de koelkast zet). Om ze in te vriezen leg je 1 laag dumplings op een schaal. Als ze goed bevroren zijn, doe je ze in een diepvrieszak en kun je ze maximaal een maand bewaren. Ingevroren dumplings maak je op dezelfde manier klaar, maar stoom ze 5 minuten langer.