Tarte tatin
Je kunt dit klassieke Franse dessert het beste met een flinke bol vanilleroomijs serveren.
Tarte tatin
Je kunt dit klassieke Franse dessert het beste met een flinke bol vanilleroomijs serveren.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
500 g bloem
650 g boter, koud en in blokjes
210 g basterdsuiker
1 theelepel zout
200 ml water, ijskoud
500 g boter
8 appels
150 ml ahornsiroop
80 ml calvados
Stap voor stap
Doe de bloem, 100 g boter, het suiker, 10 g zout en het water in de kom van een mixer/keukenrobot met de kneedhaak bevestigd. Mix op snelheid 2 tot je een glad deeg hebt.
Maak van het deeg en 500 g boter een rechthoek. Leg de boter boven op het deeg. Vouw het deeg in drie en rol het uit. Herhaal het vouwen en uitrollen 7 keer. Zet het deeg minimaal 2 uur in de koelkast.
Schil de appels en snijd ze in tweeën. Verwijder het klokhuis met een meloenlepel. Leg de appels in een gietijzeren pan. Schenk de ahornsiroop en calvados erover. Dek af met aluminiumfolie en bak 1 uur en 15 minuten op 120°C. Haal de appels uit de oven en laat ze op een bord afkoelen.
Zet de gietijzeren pan op middelhoog vuur en strooi 1/3 van de rest van de suiker erin. Laat de suiker smelten en bedek met nog een laag. Herhaal dit tot alle suiker gesmolten is. Niet roeren.
Voeg de resterende 50 g boter toe en roer grondig tot je zachte karamel hebt. Leg de appels boven op de karamel.
Rol out het bladerdeeg uit in een cirkel die groot genoeg is om de gietijzeren pan te bedekken en leg het op de appels.
Bak de tarte tatin 25 minuten op 215°C. Laat 5 minuten rusten voordat je de tarte tatin voorzichtig op een serveerbord omkeert.
Bestrooi voor serveren met grof zeezout.