Vegan kaneel pompoentaart
Een zoete en pittige "vegan" traktatie, beginnend van nul. Zeef en versnipper je ingrediënten met de mixeropzetstukken. Probeer het.
Vegan kaneel pompoentaart
Een zoete en pittige "vegan" traktatie, beginnend van nul. Zeef en versnipper je ingrediënten met de mixeropzetstukken. Probeer het.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
150 g amandelmeel
90 g bloem
1 theelepel zout
1 eetlepel basterdsuiker
1 ‘flax egg’ (1 eetlepel lijnzaad + 3 eetlepels water)
6 eetlepels water
650 g rauwe pompoen
150 g zijden tofu
180 ml ahornsiroop
1 tbsp vanille-extract
60 g amandelboter
15 g maïszetmeel
pompoenkruiden (mengeling van kaneel, gember, nootmuskaat en gemalen kruidnagel)
150 g pecannoten
100 g bruine suiker
Stap voor stap
Leg 650 g rauwe gehalveerde pompoenen op een bakplaat. Rooster 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C of tot een mes er gemakkelijk doorheen snijdt. Volledig laten afkoelen.
Bevestig de Zeef + Weegschaal accessoire aan de keukenmixer en zet op snelheid 4. Zeef 150 g amandelmeel*, 90 g bloem, ½ theelepel zout, 1 eetlepel basterdsuiker in een grote kom. (*Om amandelmeel te maken, voeg 150 g geblancheerde amandelen toe aan de mengbeker van de K400 blender en mix op snelheid 5 tot de noten volledig verpulverd zijn.)
Voeg het "flax egg" toe (1 eetlepel gemalen lijnzaad + 3 eetlepels water, meng in een kleine kom, dit maakt een "flax egg". Wacht voor gebruik tot de textuur ‘kleverig’ is) en 4 eetlepels water in de kom. Bevestig de platte klopper op de mixer en meng op stand 4 tot er een deeg ontstaat.
Rol het deeg uit over een met bloem bestoven werkblad, leg het in een taartvorm, plooi de randen en bak blind voor 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C.
Bevestig de groente- en fruitzeef aan de keukenmixer en zet op snelheid 4. Voeg de geroosterde pompoen toe in de zeef en vang de puree op in een kom.
Voeg 150 g zijden tofu en 60 g amandelboter toe aan de keukenmixer uitgerust met de draadgarde en mix op stand 4 tot het mengsel goed gemengd is.
Voeg voor de vulling 180 ml ahornsiroop, 1 eetlepel vanille-extract, 15 g maïszetmeel, ½ theelepel zout, pompoenkruiden (mengsel van kaneel, gember, nootmuskaat en gemalen kruidnagel) toe en mix 2 minuten op snelheid 4.
Giet de vulling in het voorgebakken taartdeeg en tik op het aanrecht om eventuele luchtbellen te laten ontsnappen. Bak 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C tot de taart stevig is maar in het midden nog een beetje heen en weer gaat.
Doe 100 g bruine suiker en 2 eetlepels water in een pan op middelhoog vuur, en wacht tot de karamel borrelt. Voeg 150 g pecannoten toe en roer tot ze gekarameliseerd en geroosterd zijn.
Giet de noten op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze volledig afkoelen.
Bevestig de snijder/rasp voor verse ingrediënten voorzien van de grove rasptrommel aan de keukenmixer. Zet op snelheid 4 en voer de pecannoten door het hulpstuk.
Leg een royale hoeveelheid kleverige gehakte pecannoten op de bovenkant van de taart - streef naar ongeveer 1 cm dikte voor de perfecte bite en textuur. Probeer om te serveren een decadente drizzle van gezouten karamel of dikke toffeesaus.