Warme Mexicaanse chocoladekoekjes
Deze koekjes zijn geïnspireerd op de Mexicaanse chocolade caliente, een lekkere warme chocolademelk gemaakt met warme kruiden en een extra kick van cayennepeper die helemaal teruggaat tot het tijdperk van de Azteken.
Warme Mexicaanse chocoladekoekjes
Deze koekjes zijn geïnspireerd op de Mexicaanse chocolade caliente, een lekkere warme chocolademelk gemaakt met warme kruiden en een extra kick van cayennepeper die helemaal teruggaat tot het tijdperk van de Azteken.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
300 g bloem
42 g cacaopoeder, ongezoet
2,5 theelepels bakpoeder
1/2 theelepels fijn zeezout
1/2 theelepels cayennepeper
1/2 theelepels nootmuskaat
1/4 theelepels zwarte peper
225 g ongezouten boter op kamertemperatuur
65 g kristalsuiker
65 g donkerbruine suiker
2 grote eieren
1 theelepels puur vanille-extract
125 g melkchocoladestukjes
90 g gezoet cacaopoeder
100 g kristalsuiker
2 theelepels kaneelpoeder
Stap voor stap
Verwarm de oven voor op 190 °C. Bedek de bakplaten met rand met bakpapier.
Maak de koekjes. Voeg in een middelgrote mengkom de bloem, cacaopoeder, bakpoeder, zout, cayennepeper, nootmuskaat en zwarte peper toe. Bevestig de turbokloppers aan de handmixer. Plaats de kloppers in de kom en schakel de mixer in op snelheid 2. Mix tot het net een geheel is. Zet de mixer uit en zet de kom apart.
Voeg in een grote mengkom de boter, kristalsuiker en bruine suiker toe. Plaats de kloppers in de kom. Zet de mixer op snelheid 2 en verhoog na 20 seconden naar snelheid 5, klop het mengsel tot een bleek en luchtig geheel, 3-4 minuten. Verlaag de snelheid naar 3 en voeg tijdens het mixen het vanille-extract en de eieren één voor één toe, tot het volledig opgenomen is. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Stop de mixer om indien nodig de kom en kloppers met een spatel schoon te schrapen.
Plaats de kloppers terug in de kom. Zet de mixer op snelheid 3 en voeg langzaam in 3 porties het bloemmengsel toe aan de kom, gevolgd door de melkchocoladestukjes. Mix het geheel tot het net gecombineerd is. Zet de mixer uit en schraap het deeg van de kloppers. Maak het deeg verder met de hand af met een spatel om ervoor te zorgen dat alles goed is opgenomen.
Voeg in een ondiepe schaal de kristalsuiker en kaneel toe. Roer het geheel goed door.
Vorm de koekjes. Met een koekjesschep of lepel schep je een afgeronde eetlepel deeg op. Rol elk portie tot een bal van 2,5 cm en rol de bal vervolgens voorzichtig door het kaneel-suikermengsel.
Plaats de koekjes 5 cm uit elkaar op de voorbereide bakplaten. Plaats de bakplaten in de oven en bak de koekjes tot de randen beginnen te zetten en de bovenkant van de koekjes opgeblazen en gebarsten raken. Dit duurt ongeveer 10-11 minuten, waarbij je halverwege het bakken de platen draait.
Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaten voordat je ze overbrengt naar een rooster om ze volledig af te laten koelen.