De beste zelfgemaakte pizzadeeg
Dit langzaam rijzende pizzadeeg vraagt veel tijd en geduld, maar het resultaat is het wachten waard.
De beste zelfgemaakte pizzadeeg
Dit langzaam rijzende pizzadeeg vraagt veel tijd en geduld, maar het resultaat is het wachten waard.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
200 g griesmeel
1060 g Bloem
1 eetlepels zeezout
14 g instantgist
a pinch rietsuiker
650 ml Water
200 g tomatensaus voor pizza
300 g geraspte mozzarella
1 eetlepels olijfolie
Stap voor stap
Doe het griesmeel en 800 g bloem in de kom van je KitchenAid Mixer en bevestig de kneedhaak. Voeg het zeezout, de instantgist en een beetje rietsuiker toe. Zet 130-260 g extra bloem apart voor later.
Mix de droge ingrediënten ongeveer 15 seconden op lage snelheid totdat ze gelijkmatig gemengd zijn. Voeg geleidelijk het water toe terwijl de mixer aanstaat. Voeg de eerder apart gezette bloem in kleine stappen toe, totdat het deeg één geheel wordt en niet meer aan de zijkanten van de kom blijft plakken. Kneed ongeveer 4 minuten door totdat het deeg glad, elastisch en zacht is. Leg het deeg in een licht ingevette kom. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg op het aanrecht gedurende 8 uur rijzen op kamertemperatuur, of totdat het deeg verdubbeld is qua hoeveelheid.
Druk na de eerste rijsperiode het deeg voorzichtig plat om het teveel aan lucht eruit te laten. Verdeel het deeg in gelijke delen en vorm elk stuk tot een gladde bal. Vouw hiervoor de randen van het deeg onder het stuk deeg en draai de bal steeds, totdat het oppervlak er strak en glad uitziet. Dit geeft het deeg structuur en elasticiteit. Plaats de deegballen op een met bloem bestrooide ondergrond, bedek ze met een keukenhanddoek en laat ze nog eens 3 uur rusten op kamertemperatuur.
Ben je klaar om te bakken, bestrooi je aanrecht dan lichtjes met bloem. Pak één deegbal en maak deze met je handpalmen voorzichtig plat (als een schijf). Gebruik vervolgens je vingertoppen om het deeg vanuit het midden naar buiten te drukken. Gebruik daarbij een circulaire beweging om het deeg gelijkmatig uit te rekken naar een dunne, ronde vorm van ongeveer 0,5 cm dik.
Verwarm de oven voor op 250 °C. Bestrijk de randen van het deeg met olijfolie. Verdeel een dunne laag tomatensaus over de basis en laat daarbij de randen vrij. Voeg een royale laag geraspte mozzarella toe en maak de pizza af met je favoriete ingrediënten. Plaats de pizza’s op de onderste roosters in de oven en bak ze af in 7 tot 10 minuten, of totdat de kaas gesmolten is en bubbelt en het deeg gaar is.
Als je pizza uit de oven komt, kun je deze voorzien van alle toppings die je lekker vindt, zoals verse basilicum, mortadella, rucola, een beetje olijfolie of wat chilivlokken voor wat extra pit.