Zelfgemaakte boter en smaakjesboter
Zelfgemaakte boter en smaakjesboter
Hulpmiddelen
Ingrediënten
460 ml Slagroom, op kamertemperatuur
1/2 theelepels zout
1 theelepels kaneelpoeder
1 eetlepels ahornsiroop
1 kruidnagel knoflook
4 g peterselieblaadjes
4 g bieslook
15 g zongedroogde tomaten in olie
1 theelepels gedroogde oregano
Stap voor stap
Plaats de garde en doe slagroom en zout in de mixerkom. Bevestig het schenkschild op de kom. Zet de mixer op snelheid 1 en verhoog de snelheid geleidelijk naar 10. Houd een handdoek of plasticfolie bij de hand voor spetters
Door het kloppen van de room ontstaat in eerste instantie stijve slagroom. Daarna valt deze geleidelijk uit elkaar in klompjes geelachtig vet en witte karnemelk. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
Zet voor het kneden van het deeg het apparaat op snelheid 2 en laat ongeveer 5–7 minuten kneden tot het deeg zacht en plakkerig is. Stop het apparaat indien nodig tussendoor om deeg van de kom en haak te schrapen. Als het deeg te plakkerig is, voeg je tijdens het kneden op snelheid 2 eetlepel voor eetlepel wat van de resterende 30 g bloem toe.
Als het botervet is gescheiden van de karnemelk, zet je de mixer uit en verwijder je het schenkschild. Scheid de boter van de karnemelk (bewaar de karnemelk voor andere baksels)
Doe de boter terug in de mixerkom en spel met koud water. Kneed en spoel de boter met vers koud water tot het water helder is. Met dit proces verwijder je de karnemelk zodat de zelfgemaakte boter vers blijft.
Duw de boter in een glazen pot. Serveer de boter met vers brood of pasta, of gebruik hem in recepten voor boter met een smaakje. Maximaal een week te bewaren in de koelkast.
Boter met kaneel en ahornsiroop maken: doe de zelfgemaakte boter, kaneel en ahornsiroop in een schone kom. Klop de boter 1-2 minuten op snelheid 4 tot de ingrediënten volledig zijn gemengd en het mengsel luchtig is. Serveer meteen of vorm er een rol van op bakpapier en leg in de koelkast.
Hak met de KitchenAid Go draadloze hakmolen de knoflook, peterselie en bieslook fijn. Doe de zelfgemaakte boter en het fijngehakte knoflook/kruidenmengsel in de schone mixerkom en plaats de garde. Mix op snelheid 4 gedurende 1-2 minuten. Serveer meteen of vorm er een rol van op bakpapier en leg in de koelkast.
Hak met de KitchenAid Go draadloze hakmolen de zongedroogde tomaten en oregano fijn. Doe de zelfgemaakte boter en het fijngehakte tomatenmengsel in de schone mixerkom en plaats de garde. Mix op snelheid 4 gedurende 1-2 minuten. Serveer meteen of vorm er een rol van op bakpapier en leg in de koelkast.
Maak zelf boter
Boter met kaneel en ahornsiroop maken
Knoflookkruidenboter maken
Tomatenboter maken