Hulpmiddelen
Ingrediënten
190 g tarwebloem
270 g roggemeel
7 g zout
200 ml water
150 ml warm water
10 g instant gist
1 eetlepel honing
45 g zuurdesemstarter
Stap voor stap
Meng de zuurdesemstarter met 170 g roggemeel en 200 ml water. Dek af met een schone handdoek en laat een nacht rijzen op kamertemperatuur.
Vul de broodkom met heet water om hem te verwarmen, giet het water eruit en dep de kom droog. Bevestig de broodkom aan de KitchenAid mixer/keukenrobot met de zeef met weegschaal. Zeef het bloem en het zout op snelheid 1 in de kom.
Men de gist in een kleine kom met honing en 150 ml warm water. Laat 10 minuten staan en voeg het toe aan de broodkom.
Voeg het zuurdesemmengsel toe aan de broodkom.
Plaats de kneedhaak en kneed gedurende 5 minuten op snelheid 2.
Remove dough from the hook and remove the Bread Bowl. Dust the top of the dough with a bit of flour. Use a hand to turn and coat the dough in flour, then cover the bowl with the lid. Let the dough rise for 60 minutes.
Unncover the bowl and gently pull the dough from the bowl onto a floured surface. Form a ball by picking up one end of the dough and stretching it, then folding it into the center of the dough like you are folding an envelope. Continue until the dough forms a round bread loaf. Gently place both hands on each side of the round and gently curl your right palm around the right edge while using your left hand to rotate the round on the surface. This action will smooth the dough into a round mound.
Line the lid of the Bread Bowl with baking paper. Place the dough on the lid and cover it with the Bread Bowl. Allow the dough to rise for 30 more minutes.
While dough is on second rise, preheat the oven to 230°C. Open the Bread Bowl and score the bread. Close the Bread Bowl and place it in the oven. Bake for 30 minutes. Carefully remove the Bread Bowl with oven mitts and bake the bread for 10 more minutes, or until the crust is a golden brown. Remove to a cooling rack and let cool before slicing.