Thuis verse pasta maken
5 minuten lezen
14 november 2024
Een groot bord pasta: dat is nou echt comfortfood. Dit geliefde gerecht is nóg lekkerder als je het helemaal zelf maakt. Het is tijd om je pasta-talenten tentoon te stellen. Laat je inspireren en maak elk pastagerecht wat je maar kunt bedenken met een KitchenAid Mixer, wat pasta-accessoires en de ingrediënten uit je keukenkastje. Lees verder voor een introductie en tips voor het zelf maken van pasta, evenals een paar overheerlijke receptideeën voor je diner.
Thuis verse pasta maken
Wat heb je allemaal nodig om pasta te maken?
Pasta wordt al honderden, misschien wel duizenden jaren gemaakt. Om het op de traditionele manier te maken, zonder machine, heb je sterke armen, een deegroller en een mes nodig.
Als je echter graag wat hulp krijgt bij al dat mengen, kneden, rollen en snijden, dan kan het ook snel en netjes met een KitchenAid Mixer en de pasta-accessoires voor de mixer. Met hoogwaardig pastagereedschap krijg je consistente resultaten en gerechten die je steeds weer zult willen maken.
Waar wordt zelfgemaakte pasta van gemaakt?
Verse pasta wordt doorgaans gemaakt van bloem en eieren. Gedroogde pasta bevat vaak griesmeel en de eieren ontbreken. Er zijn verschillende manieren om je pasta te personaliseren. Een beetje olijfolie, een snufje zout. Of misschien wat kruiden en specerijen. Maar de basisingrediënten zijn ongelooflijk simpel.
Nadat het pastadeeg is gekneed, uitgerold en gevormd of gesneden, wordt het snel gekookt in gezouten kokend water en geserveerd met een heerlijke saus naar keuze, bijvoorbeeld spinazie, artisjokken, olijven, basilicum, rijke tomatensaus, enz. Maar voor we té hongerig worden: laten we pasta maken!
Ingrediënten voor zelfgemaakte pasta
Elk pastagerecht begint bij de essentiële ingrediënten. Je hebt nodig:
Eieren
Bloem
Zout
Water
Hoeveelheden variëren per recept. Probeer KitchenAid's spaghettirecept voor een echte klassieker.
Gereedschap voor zelfgemaakte pasta
KitchenAid Mixer met platte menghaak en kneedhaak
KitchenAid Pastasnijders en -roller, set van 3 stuks voor lasagne, spaghetti en fettuccine
KitchenAid Pastapers 6 vormen voor verse pasta, van fusilli tot macaroni
TIP VOOR HOEVEELHEDEN: De hoeveelheid per persoon hangt af van het type pasta evenals de maaltijd. Maak je een hoofdgerecht of een voorgerecht, lunch of diner? Als vuistregel kun je 90 gram verse pasta per persoon voor een voorgerecht aanhouden. Voor een lunch met salade is 110 gram verse pasta per persoon voldoende. En voor een diner gebruik je 115 tot 150 gram per persoon.
BLOEMTIP: Er zijn veel verschillende soorten bloem. Gewone bloem, griesmeel of type 00-bloem zijn allemaal populaire keuzes. Type 00-bloem is een superfijn gemalen bloem met weinig eiwitten. Hiermee maak je zijdeachtige pasta. Griesmeelbloem wordt gemaakt van harde durumtarwe en wordt vaak gebruikt voor grotere, voedzamere pastasoorten. Gewone bloem moet misschien iets langer gekneed worden voor de gluten goed zijn geactiveerd.
Verse pasta maken
Je kunt in ongeveer een uur verse pasta maken. Ja, echt waar! Dit omvat:
5 minuten voor het mengen en kneden van het pastadeeg
30 minuten om het als bal in plasticfolie te laten 'rusten'
25 minuten voor het uitrollen, snijden en drogen van de pasta zodat hij klaar is om gekookt te worden.
Verse pasta maken met een mixer.
Stap 1: het pastadeeg mengen
Doe bloem in de kom van je mixer en maak een gat in het midden. Breek de eieren in het gat en strooi er zout overheen. Meng met de platte menghaak tot het volledig is gemengd. Als het deeg te nat is voeg je nog een beetje bloem toe tot je mengsel de consistentie van deeg heeft. Als het te droog is, kun je een beetje water of nog een ei toevoegen. Je merkt snel genoeg of je deeg de juiste consistentie heeft. Het is dan veerkrachtig en enigszins plakkerig.
Stap 2: het pastadeeg kneden
Verwijder de platte menghaak en bevestig de kneedhaak. Meng kort (zo'n 2 minuten) tot het deeg een bal is. Doe de bal in plasticfolie en laat het zo'n 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Je kunt het ook een nacht in de koelkast laten liggen als je het de volgende dag wilt gebruiken.
Stap 3: het pastadeeg uitrollen
Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Plaats de pastaroller op de mixer. Zet de mixer op snelheid 2 en druk een gedeelte van het deeg plat met je handen. Laat het deeg tenminste 3 keer door de roller gaan, waarbij je het tussendoor steeds dubbelvouwt.
Sprenkel tussen elke keer rollen een beetje bloem over het deeg om te voorkomen dat het blijft plakken. Herhaal tot het deeg glad en soepel is. Verhoog de instelling van je pastaroller langzaamaan, tot het deeg zo dun is als je het wilt hebben.
Stap 4: de pasta snijden en laten drogen
Als je klaar bent met rollen wissel je de pastaroller in voor een snijder naar keuze om de pastastrengen te maken. Leg ze op een schaal met bakpapier of op een droogrekje zodat ze kunnen drogen. Breng ondertussen een grote pan water aan de kook. Zorg dat je voldoende zout aan het water toevoegt (naar smaak).
Hoe zit het met glutenvrije bloem? Je kunt glutenvrije pasta maken met glutenvrije bloem, eieren en xanthaangom. De gom vervangt de gluten en zorgt ervoor dat je flexibel deeg kunt maken.
Je verse pasta koken
De meeste mensen hebben graag een stevige pasta waar nog wat <i>bite</i> aan zit: 'al dente'. Dit duurt maximaal 4 minuten, afhankelijk van de dikte. Let er dus op dat je je pasta niet te lang kookt. Doe je pastaslierten of -vormen pas in de pan als het water écht goed kookt. Roer zo nu en dan in de pan om te voorkomen dat je pasta vastkleeft. Kijk na 60-90 seconden of je pasta al gaar begint te worden zodat je hem niet te lang laat koken. Anders is al je harde werk voor niets geweest!
KEUKENTIP: Onthoud dat zelfgemaakte pasta veel sneller gaar is dan gedroogde pasta, wees er dus op voorbereid dat je al na een paar minuten je saus moet toevoegen.
Receptideeën voor een pastamaaltijd
Je creativiteit met pasta houdt niet op bij het pastadeeg. Denk bijvoorbeeld ook aan de sauzen en complexere gerechten. Probeer vers, zelfgemaakt pastadeeg met spinazie voor prachtige, groene pasta. Garneer je pasta met een hartige groentesaus, zoals de pastasaus met flespompoen. Of wees avontuurlijk met ongebruikelijke pastarecepten, zoals cacaofettuccine met bacon, chili en marjolein. Hiermee laat je je smaakpapillen echt iets nieuws proeven.
Heb je pasta over? Kijk hier hoe je verse pasta kunt bewaren.
Van rustiek en robuust tot elegant en verfijnd, er is een zelfgemaakte pasta voor iedereen. Zelf pasta maken is ook nog eens enorm bevredigend, omdat je iets maakt wat echt authentiek én lekker is. Met een KitchenAid Mixer en de KitchenAid accessoires voor het maken van pasta behaal je resultaten die je met trots kunt delen. Nou, waar ligt je telefoon zodat je een foto kunt maken?
KitchenAid Chef
— Onze passie voor koken delen
Bij KitchenAid brengen we mensen bij elkaar die dol zijn op koken, bakken, brouwen en creëren. KitchenAid is al meer dan 100 jaar aan de slag namens alle makers. We maken onze iconische apparaten met jullie in gedachten: er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open en we helpen je er het meeste uit te halen.