Crema is het heerlijke, romige schuim dat op natuurlijke wijze bovenop je espresso verschijnt. Het verschijnt als heet water onder hoge druk door de koffie wordt geduwd, waarbij de oliën uit de koffiebonen worden geëmulgeerd en er kleine, gladde bubbels worden gevormd. Het wordt gezien als het teken van een authentieke espresso.
Redenen waarom je espressomachine geen crema maakt
- De koffie is te grof gemalen. Gebruik een iets fijnere maling.
- Koffie te zacht aangestampt. Gebruik een iets grotere aanstampkracht tussen 15-20 kg
- Mogelijk is een filterbakje met enkele wand gebruikt voor voorgemalen koffie. Zie onderstaande tabel:
Type filterbakje | Shot | Dosering (gram) | Gebruik voor |
---|---|---|---|
Enkelwandig | 1 shot | 10-12 | Vers gemalen koffiebonen |
Enkelwandig | 2 shots | 18-20 | Vers gemalen koffiebonen |
Dubbele wand | 1 shot | 10-12 | Voorgemalen koffie |
Dubbele wand | 2 shots | 18-20 | Voorgemalen koffie |