Skip the navigation

Welke maalinstelling kan ik het beste gebruiken?

De beste maling is afhankelijk van het soort koffie dat je wilt maken. Bekijk onze richtlijn voor de meest geschikte instelling voor je koffiemolen...

Als de koffie tijdens het zetten in contact komt met heet water, komen alle heerlijke smaken los. Dit wordt extractie genoemd. De maling is bepalend voor de snelheid waarmee de extractie plaatsvindt en dat heeft weer invloed op de smaak, het aroma, de textuur en het eindresultaat.

Bij een grove maling loopt het water sneller door de koffie en is het contactoppervlak kleiner, waardoor er minder smaken worden geëxtraheerd. Dit betekent dat het water meer tijd nodig heeft om een optimale smaak te krijgen. Bij een fijne maling zitten de deeltjes dichter tegen elkaar aan en is het contactoppervlak groter. Daarom heeft het water minder tijd nodig.

Voor bereidingen met een korte zettijd, zoals espresso, heb je dus een fijne maling nodig en bij bereidingen met een lange zettijd, zoals bij gebruik van een cafetière, is een grovere maling beter.

Onze koffiemolen heeft 70 maalinstellingen dus je kunt eindeloos uitproberen tot je de maling hebt gevonden die past bij je zetmethode en smaak.

Deze richtlijn helpt je bij het kiezen:

Type koffie Maling Malingsbereik Dosering Instelling gebruiken met
French Press Grof 1-24 1-12 koppen Onderste reservoir
Percolator Mediumgrof 25-35 1-12 koppen Onderste reservoir
Filterkoffie Medium 36-54 1-12 koppen Onderste reservoir
Espresso Fijn 55-70 1 - 2 shots Houder voor filterdrager

Gerelateerde veelgestelde vragen

Was dit artikel nuttig?

yesno