Als de koffie tijdens het zetten in contact komt met heet water, komen alle heerlijke smaken los. Dit wordt extractie genoemd. De maling is bepalend voor de snelheid waarmee de extractie plaatsvindt en dat heeft weer invloed op de smaak, het aroma, de textuur en het eindresultaat.
Bij een grove maling loopt het water sneller door de koffie en is het contactoppervlak kleiner, waardoor er minder smaken worden geëxtraheerd. Dit betekent dat het water meer tijd nodig heeft om een optimale smaak te krijgen. Bij een fijne maling zitten de deeltjes dichter tegen elkaar aan en is het contactoppervlak groter. Daarom heeft het water minder tijd nodig.
Voor bereidingen met een korte zettijd, zoals espresso, heb je dus een fijne maling nodig en bij bereidingen met een lange zettijd, zoals bij gebruik van een cafetière, is een grovere maling beter.
Onze koffiemolen heeft 70 maalinstellingen dus je kunt eindeloos uitproberen tot je de maling hebt gevonden die past bij je zetmethode en smaak.
Deze richtlijn helpt je bij het kiezen:
Type koffie | Maling | Malingsbereik | Dosering | Instelling gebruiken met |
---|---|---|---|---|
French Press | Grof | 1-24 | 1-12 koppen | Onderste reservoir |
Percolator | Mediumgrof | 25-35 | 1-12 koppen | Onderste reservoir |
Filterkoffie | Medium | 36-54 | 1-12 koppen | Onderste reservoir |
Espresso | Fijn | 55-70 | 1 - 2 shots | Houder voor filterdrager |