Een goede kop koffie maak je met koffiebonen van hoogwaardige kwaliteit en de juiste bereidingsmethode. Tips om rekening mee te houden:
DE BOON: De kwaliteit en smaak worden bepaald door omgevingsfactoren, zoals zon, grond en water. Bereidingsfactoren, zoals plukken, drogen en de manier waarop de bonen worden gebrand hebben hier ook een effect op.
DE BRANDING: Tijdens de branding komen de natuurlijke oliën van de boon vrij en krijgt de koffie een aroma en smaak die uniek is voor die regio. Welke branding je het lekkerste vindt is een persoonlijke voorkeur. De branding varieert van licht tot donker en is van invloed op de uiteindelijke smaak:
- Licht tot middelmatig gebrand: fruitige, nootachtige, gekarameliseerde aroma's.
- Donker gebrand: aardse, rokerige, kruidige aroma’s.
Kies de juiste branding voor jouw bereidingsmethode
Voor een espresso kun je het best voor een gekarameliseerde koffie met donkere branding kiezen (bij deze snelle zetmethode is er minder tijd voor extractie). Voor een filterkoffie gebruik je misschien liever een lichtere branding (deze langzamere zetmethode biedt meer tijd voor de extractie van de zoete onderdelen en geeft de koffie een fruitige smaak).
Tip: vers gemalen koffie smaakt het lekkerst, omdat deze nog vol zit met natuurlijke smaken en oliën. Waarom maal je niet je eigen koffie met onze KitchenAid Koffiemolen? Je kunt het malingsniveau aanpassen voor de juiste consistentie voor jouw gekozen bereidingsmethode.
Kies het juiste malingsniveau voor jouw bereidingsmethode
- Grove maling – ziet eruit als een grof gemalen peperkorrel, goed voor een cold brew koffiezetapparaat
- Medium-grove maling – ongeveer het formaat van zeezout, perfect voor een cafetière of percolator
- Medium maling – de meest voorkomende maalinstelling, ideaal voor filterkoffiezetapparaten
- Fijne maling – heeft de consistentie van gemalen kaneel, het meest geschikt voor espresso.
BELANGRIJK: Berg je koffiebonen op in een luchtdicht bakje op een donkere, koele plek om de smaak te behouden.