Aandacht besteden aan de details – dat is het geheim van heerlijke koffie bij jou thuis. Voor welke bereidingsmethode je ook kiest, hier is ons advies...
Kiezen voor koffiebonen van een goede kwaliteit
Je kunt koffie proberen uit verschillende regio's waar koffiebonen worden geteeld, maar ook een type branding kiezen dat jou goed bevalt. In het algemeen geldt:
- Licht tot middelmatig gebrand: fruitige, nootachtige, gekaramelliseerde aroma's.
- Donker gebrand: aardse, rokerige, kruidige aroma’s.
Malingsniveau afstemmen op de bereidingsmethode
Voor elke kop koffie gelden andere regels. Het malingsniveau bepaalt hoe groot het oppervlak is dat in contact komt met het water en de sterkte van je kop koffie hangt dus ook af van hoe snel of langzaam de bereidingsmethode verloopt. De vuistregel is:
Grootte | Bereidingsmethode |
---|---|
Grof | Cold brew koffie |
Mediumgrof | French press (cafetière), percolator, koffie cupping |
Medium | Filterkoffiezetapparaat, koffie uit een sifon, aeropress |
Fijn | Espressomachine, espressomaker op fornuis |
Extra fijn | Turkse koffie |
De juiste watertemperatuur controleren
Met de juiste watertemperatuur komt de maling goed tot zijn recht en komt de smaak vrij. In het algemeen is water van 90-96 °C het meest geschikt om koffie te bereiden. Bij de KitchenAid Espressomachine zorgen dubbele slimme temperatuursensoren ervoor dat de temperatuur gelijkmatig en stabiel op het juiste niveau blijft.
De juiste extractietijd bereiken
De juiste zettijd is essentieel voor de beste smaak, omdat deze zorgt voor de juiste extractie van de branding, de maling en de temperatuur. Te kort en de koffie smaakt zurig of scherp; te lang en de koffie smaakt slap en bitter. Hoe goed de koffiebonen ook zijn, de extractietijd is bepalend.