Skip the navigation

Rozemarijn en knoflookbrood

KitchenAid chef-kok

Geniet van dit smaakvolle brood met toppings of dip het brood gewoon in olijfolie.

rosemarygarlicbread_thumbnail.jpg

Rozemarijn en knoflookbrood

KitchenAid chef-kok

Geniet van dit smaakvolle brood met toppings of dip het brood gewoon in olijfolie.

Hulpmiddelen

StandMixer
Voorbereiden
20min
Rusten
1h30
Koken
40min
Totaal
2h30
Serveren
6
Moeilijkheidsgraad
Gevorderd

Ingrediënten

1 knoflookbol

1 theelepel olijfolie

235 ml lauwwarm water

30 g boter

300 g bloem voor brood

8 g droge instant gist

2 eetlepels suiker

1 theelepel zout

4 takjes verse rozemarijn

Stap voor stap

  1. Snijd de bovenkant van de knoflookbol af. Plaats de bol op aluminumfolie en besprenkel met olijfolie. Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 205°C. Laat de knoflook 10 minuten afkoelen en haal de geroosterde knoflook uit de bol.

  2. Voeg de boter toe aan het water en laat het smelten. Vul de broodkom met heet water om hem te verwarmen, giet het water eruit en dep de kom droog. Voeg de tarwebloem, suiker, gist en het zout toe aan de broodkom met de deeghaak. Mix op snelheid 1. Schenk er langzaam warm water bij en kneed 2 minuten. Hak de rozemarijntakjes fijn en voeg deze toe aan de kom. Voeg de geroosterde knoflook toe en kneed nog 5 minuten. Neem het deeg uit de kom en bestrooi het met bloem, leg het terug in de kom en bedek met het deksel. Laat het deeg 60 minuten rijzen.

  3. Haal het deksel van de kom en haal het deeg er voorzichtig uit. Breng het over naar een licht met bloem bestoven oppervlak. Maak er een bal van door een uiteinde van het deeg te pakken en uit te rekken. Vouw het uiteinde vervolgens in het midden van het deeg. Herhaal dit totdat het deeg een rond brood vormt. Plaats beide handen voorzichtig aan beide zijden en krul je rechterhandpalm voorzichtig rond de rechterrand terwijl je met je linkerhand de bal op het oppervlak draait. Hierdoor wordt het deeg glad gekneed tot een ronde platte vorm. Tip: je kunt het gevormde brood 10 minuten laten rusten en het vervolgens opnieuw vormen zoals hierboven beschreven. Zo krijg je een mooie hoge bol.

  4. Bekleed het deksel van de broodkom met bakpapier. Leg het deeg op het deksel en dek het af met de broodkom. Laat het deeg nog 30 minuten rijzen.

  5. Verwarm de oven voor op 230°C terwijl het deeg voor de tweede keer rijst. Zet de broodkom in de oven. Verwijder de broodkom van het deksel en kerf het brood. Sluit en plaats in de oven. Bak gedurende 30 minuten en haal vervolgens de broodkom voorzichtig uit de oven met ovenwanten. Bak het brood nog 10 minuten of tot de korst goudbruin is. Haal de kom uit de oven en laat het brood licht afkoelen voordat je het aansnijdt.