Thuis espresso maken
min leestijd
11 december 2024
Ontdek de geheimen van een van de favoriete dranken uit Italië. Espressokoffie is snel en heerlijk en wordt gemaakt door het onder hoge druk persen van zeer heet water door fijngemalen koffie. We zullen je vertellen hoe je het perfecte kopje espresso zet en er thuis van kunt genieten.
Thuis espresso maken
Thuis espresso maken
Versgemalen en snel bereid binnen 30 seconden. Ja, je kunt dat gewoon thuis doen! Espresso heeft druk nodig om de koffie te extraheren door heet water door de aangestampte koffie te persen. Er zijn allerlei manieren waarop je dit kunt doen. Er zijn zelfs handmatige espressomachines met een pershendel, maar daarmee kun je variabelen als de druk en watertemperatuur niet regelen. Het vergt dus enige oefening om met zo'n machine tot de gewenste resultaten te komen.
Als je voor een vol- of halfautomatische machine kiest, wordt het volledige proces, of een groot deel ervan, je uit handen genomen. Dit biedt gemak en gelijkmatige resultaten. Met een volautomatische machine hoef je alleen maar op het scherm te tikken om je drank te selecteren. Daarna is het een kwestie van geduld tot je een slok van een robuuste, authentieke kop koffie kunt nemen. Als je praktisch bent ingesteld en graag voor barista speelt, is de halfautomatische machine misschien wel de beste keuze. Zo maak je hiermee een espresso:
Vul het reservoir met vers water en het bonenreservoir met bonen
Kies een filterbakje en druk het in de filterdrager
Kies een maalgraad en hoeveelheid en laat de koffie malen
Leg de filterdrager op een vlak oppervlak en druk de koffie goed aan met de stamper
Klik de filterdrager vast in de groepskop van de machine
Kies je koffiezetmodus, het aantal shots en de temperatuur
Druk op start Zie hoe je kopje wordt gevuld met die magische espresso.
Wat is een espresso?
Espresso is geen koffieboon. Het is een bereidingsmethode, afgeleid van het Italiaanse woord voor 'uitgeperst'. Een kleine hoeveelheid bijna kokend water, onder druk, wordt door fijngemalen koffiebonen geforceerd, waardoor je de puurste smaak van de boon krijgt. De espresso is dikker en intenser dan andere soorten koffie. Espresso wordt geserveerd in enkele of dubbele shots, of wordt gebruikt voor het maken van heerlijke dranken zoals latte, cappuccino of macchiato, en desserts van klassieke tiramisu tot roomijs.
Bevat espresso veel cafeïne?
De meeste mensen denken dat een kopje espresso meer cafeïne bevat dan andere koffievariëteiten. Maar omdat je slechts een kleine hoeveelheid koffie drinkt, hebben espresso's minder cafeïne per kopje. Een gemiddelde shot espresso (30 ml) bevat ongeveer 63 mg cafeïne, terwijl een gemiddeld kopje filterkoffie (178 ml) ongeveer 110 mg cafeïne bevat. Omdat we espresso veel sneller drinken dan filterkoffie krijgen we een sensatie van een hoog cafeïnegehalte. Daardoor voelt het alsof we meer cafeïne hebben gehad dan in werkelijkheid het geval is.
Gebruik een machine voor een echt authentieke smaak
Espressokoffie wordt altijd in een machine gemaakt, voor het eerst ontworpen door Angelo Moriondo in 1884. Tientallen jaren later verbeterde Luigi Bezzera zijn ontwerp en voegde een filterdrager en meerdere bereidingskoppen toe. Tegenwoordig zijn espressomachines nog slimmer. Zo hebben de espressomachines van KitchenAid warmtespiraaltechnologie die zorgt voor snelle opwarming. Een andere innovatie is in de halfautomatische espressomachine is de speciale filterdrager met platte onderkant. Deze heeft verzonken tuiten, waardoor hij niet kantelt tijdens het aanstampen. De nieuwe espressomachine gebruikt nog steeds de originele bereidingsmethode, zodat je elke dag kunt genieten van heerlijke koffie.
Een romige crèmelaag maken
De crèmelaag is het beroemde goud- of roestkleurige schuim dat op natuurlijke wijze ontstaat bovenop een espressoshot. Hoe wordt deze 'crema' gemaakt? Het is allemaal een kwestie van druk. Pomp-espressomachines produceren genoeg druk om de moeilijk te maken, rijke crèmelaag te creëren. De KitchenAid espressomachines hebben een Italiaanse pomp van 15 bar voor de optimale druk om een rijke shot espresso te maken. Dit betekent dat je espresso's met authentieke smaak kunt bereiden van een niveau dat je in je favoriete koffiehuis zou verwachten. Meer over de crèmelaag in koffie >
Welke koffiebranding voor espresso?
Terwijl espresso-experts van mening verschillen over veel zaken, zijn ze het eens over de branding van de boon en de nauwkeurigheid van het malen. Een goede vuistregel is dat de heerlijke donkere brandingen het beste zijn voor snelle koffiebereidingsmethoden, zoals espressomachines. Dit is omdat lichtere brandingen minder poreuze bonen produceren en de koffie dus langzamer wordt geëxtraheerd. Filter- of opschenkmethoden zijn ideaal voor lichtere brandingen. Maar bij espresso kunnen lichte brandingen flauw smaken. Ontdek verschillende soorten koffiebonen >
Maal je eigen bonen voor een volle smaak
Bonen malen in plaats van voorgemalen koffie kopen, garandeert heerlijke smaken en een uniek aroma. Daarom bieden espressomachines met een ingebouwde koffiemolen een onverslaanbare versheid en smaak. Als koffie niet direct wordt gebruikt, gaat die oxideren. Hoe zorgvuldig je hem ook bewaart, er gaan natuurlijke olie en smaak verloren.
illy x KitchenAid, partners in espresso
KitchenAid werkt samen met illy, het populaire Italiaanse koffiebedrijf, om ook thuis een authentieke espresso te kunnen zetten. Alles wat je nodig hebt, is er gewoon: uitmuntende espressomachines en koffie met Italiaans DNA. Een selectie van illy’s arabicabonen vind je in een Exploration Kit die je tijdelijk krijgt bij aankoop van een KitchenAid espressomachine. De kit bevat ook de nieuwe arabicaselectie Brasile Cerrado Mineiro, de eerste koffie die volledig afkomstig is van regenagri-gecertificeerde regeneratieve landbouw. Geluk in elk slokje.
Een espresso drinken
Je drinkt de espresso toch gewoon? Om je shot als een echte Italiaan te drinken, moet je de tijd nemen om:
je gehemelte te reinigen met een glas water, bij voorkeur koolzuurhoudend water
de espresso te ruiken om van het intense aroma te genieten
je crèmelaag en optioneel suiker erdoor te roeren (meestal toegevoegd in Italië)
een teugje of slok te nemen - beide zorgen voor een verschillende smaaksensatie. Maar wat je ook doet, drink je espresso voordat deze afkoelt
je mond met koffie te vullen en van de smaak te genieten.
Word creatief met espressodranken met melk
Je hebt geleerd hoe je thuis espresso maakt. Nu is het tijd om avontuurlijk te worden met een geheel nieuwe wereld van koffiecreaties: cappuccino, macchiato, frappé en meer. Een halfautomatische espressomachine heeft een stoompijpje dat zorgt voor heerlijk luchtige, warme melk. Steek hem erin voor een draaiende beweging en gestoomde (verwarmde) melk of plaats hem bij het oppervlak voor melkschuim. Je gebruikt het best koude melk en een gekoelde kan. Dit zorgt voor kleine belletjes en daarmee beter schuim.
Naast koemelk kun je kiezen voor een zuivelvrij alternatief van bijvoorbeeld soja, amandel, haver of kokos. Vegan koffies zijn heerlijk! Als je een volautomatische espressomachine wilt die dranken met één druk op de knop maakt, kies je bijvoorbeeld voor de KF8. Die heeft een unieke modus voor plantaardige melk, waarmee het perfecte kopje koffie maakt.
Victoria Woodward
— Liefhebber van eten uit het VK
Hallo, ik ben een schrijver uit Brighton en moeder van twee. Als enthousiast bakker die het soms aan vaardigheden ontbreekt deel ik graag ideeën, trends en tips op het gebied van eten die ik opdoe.