Wat is crema in koffie?
min leestijd
11 december 2024
Het wordt gezien als kenmerk van een perfecte espresso, maar wat is crema eigenlijk? En waarom wil iedereen het zo graag? We onthullen de geheimen van dat mysterieuze roestkleurige espresso-schuim en vertellen hoe je dit thuis kunt bereiken met een espressomachine.
Wat is crema in koffie?
Wat is crema?
Crema is het romige, roodgouden schuim boven op je espresso. Het ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar het zit vol smaak, textuur en aroma's. Deze prachtige schuimlaag verschijnt als heet water onder hoge druk door het koffiedik wordt gedrukt. Hierdoor worden de oliën van de koffiebonen geëmulgeerd en vormen ze kleine, gladde belletjes. Het zorgt voor extra kwaliteit en een nog rijkere smaak die je niet krijgt met andere methoden. Dit is ook de reden dat het een kenmerk is geworden van de lekkerste espresso met de meest authentieke smaak.
Zo krijg je de perfecte crema
De perfecte crema is smeuïg, schuimig, gelijkmatig van kleur en zou zo'n twee minuten moeten blijven liggen voordat het laagje in je espresso verdwijnt. Er zijn vijf factoren die van belang zijn voor een verrukkelijke crema: de bonen, de maling, het aanstampen, de druk en de temperatuur. In volautomatische espressomachines wordt voor deze variabelen gezorgd, hoewel je nog steeds kunt experimenteren om verschillende resultaten te ontdekken. Bij een halfautomatische espressomachine bepaal jij hoe je het hebben wilt en kun je genieten van het proces om een shot zwarte magie met een romig cremalaagje te perfectioneren. Laten we eens kijken hoe het werkt:
Wat zijn de beste bonen voor een cremalaagje op je espresso?
Vers geroosterde bonen geven oliën en gassen af die helpen bij het vormen van mooi, dik espressoschuim. Het kan natuurlijk niet altijd, maar het is het beste om de bonen vlak na het roosteren te gebruiken voor de perfecte crema. Steeds meer koffiehuizen roosteren hun eigen koffiebonen, zodat ze hun klanten espresso met de mooiste cremalaag kunnen serveren. Thuis kun je je bonen vlak voor je ze gaat gebruiken pas malen. Zo houd je alle ingrediënten, oliën en aroma's intact. Wist je dat robustabonen voor de rijkste cremalaag zorgen? Meng ze eens met zoete, zachte Arabicabonen voor een droomblend. Ontdek de verschillende soorten koffiebonen >
Tip: Zorg ervoor dat je water niet te zacht is. Als je in een omgeving woont met zacht water kun je ook flessenwater gebruiken.
De juiste maalinstelling kiezen
Het maalniveau van de koffiebonen is essentieel bij het produceren van een natuurlijke cremalaag. Bij te grof gemalen koffie stroomt het water er te snel doorheen. De koffie is dan te weinig geëxtraheerd en de crema wordt dun en slap. Maal je te fijn, dan wordt de koffie juist te veel geëxtraheerd en wordt de crema ongelijk en donker. Probeer verschillende maalstanden, dan vind je uiteindelijke de juiste stand voor jouw espressomachine en het type koffie dat je gebruikt. De koffiemolen van KitchenAid heeft 70 instellingen, van heel grof tot extra fijn. Je kunt dus naar hartenlust experimenteren met de fijnere malingen en zo de juiste maalgraad vinden. Ontdek hoe je thuis koffie kunt malen >
Jouw geheim voor stevig, gelijkmatig aanstampen
Aanstampen is het proces waarbij je de gemalen koffie in de filterdrager van je espressomachine aandrukt. Je gebruikt hiervoor een stamper. Zo gaat er een gelijkmatige en consistente stroom water door je koffie — en geniet je van een rijk cremalaagje! De filterdrager van de KitchenAid halfautomatische espressomachine is speciaal ontworpen met een unieke vlakke bodem, zodat je verbazend uniform en compact kunt aanstampen. Verzonken tuiten en een professionele diameter van 58 mm zorgen voor optimale warmte tijdens de extractie. Je hebt nu alles wat je nodig hebt om de smakelijkste espresso's met een perfect cremalaagje te bereiden.
Leer hoe je thuis espresso maakt
De perfecte druk voor espressoschuim
Je krijgt alleen een cremalaagje met een espressomachine, omdat het een snelle bereidingsmethode onder hoge druk is. Experts raden een pompdruk van ten minste 9 bar aan. Wat is een bar? Goede vraag. Het is de eenheid van atmosferische druk die op de gemalen koffie wordt uitgeoefend. Heet water wordt in de drukkamer gepompt, waar het wordt samengeperst tot zo'n 8 tot 10 keer de normale atmosferische druk. Deze druk is van essentieel belang voor een goede smaakextractie van je bonen en dik, rijk espressoschuim. De espressomachines van KitchenAid leveren pre-infusie onder lage druk, en een Italiaanse pomp levert 15 bar druk, optimaal voor extractie. Dit betekent dat je moeiteloos een shot espresso met een prachtig cremalaagje kunt maken. Echt iets dat goed staat op je lijstje met vaardigheden.
Houd 'm heet! De temperatuur op peil houden tijdens het hele proces
Het laatste puzzelstuk van de perfecte crema is de temperatuur. Het water moet warm genoeg zijn om de suikers in de koffie te karamelliseren, maar ook weer niet zo heet dat het de heerlijke smaken bederft. De optimale temperatuur voor espresso ligt tussen 92 en 96 °C.
Warmtespiraaltechnologie en slimme sensoren zorgen voor snelle opwarming en behouden tijdens het hele proces precies de juiste temperatuur. Zo hoef je niet lang op je espresso te wachten. Perfetto!
illy x KitchenAid, partners in espresso
KitchenAid werkt samen met illy, het populaire Italiaanse koffiebedrijf, om ook thuis een authentieke espresso te kunnen zetten. Alles wat je nodig hebt, is er gewoon: uitmuntende espressomachines en koffie met Italiaans DNA. Een selectie van illy’s arabicabonen vind je in een Exploration Kit die je tijdelijk krijgt bij aankoop van een KitchenAid espressomachine. De kit bevat ook de nieuwe arabicaselectie Brasile Cerrado Mineiro, de eerste koffie die volledig afkomstig is van regenagri-gecertificeerde regeneratieve landbouw. Geluk in elk slokje.
Rachel Thomas
— Mum and KitchenAid fan
I’m a busy parent and writer who loves the buzz of creativity — and coffee — to get me through life! I jump straight into new trends and techniques and enjoy sharing my experiences online.