Zo maal je thuis koffiebonen
min leestijd
11 december 2024
Je kunt er niet omheen: als je je eigen koffiebonen maalt, zijn de smaken, oliën en aroma's het meest vers. Het is gewoon zo! Verse bonen barsten van de natuurlijke goede stoffen en zijn nog niet aan het oxideren. In onze maalgids voor koffiebonen zie je hoe je koffie met de perfect graad maalt voor het perfecte kopje koffie.
Zo maal je thuis koffiebonen
- De geschiedenis van koffie: zo werden bonen vroeger gemalen
- Typen koffiemolens
- Zo maal je thuis koffiebonen
- De voordelen van je eigen bonen malen
- Zo kies je de juiste maling
- Het belang van nauwkeurige maling
- Waarom verschillende manieren om koffie te zetten een verschillende duur hebben
- De maalgraad aanpassen voor de beste smaak
De geschiedenis van koffie: zo werden bonen vroeger gemalen
Vraag je jezelf af hoelang we al koffiemolens hebben? Eerst werd koffie natuurlijk met de hand gemalen, met een vijzel en een stamper. In sommige gebieden wordt koffie nog steeds met de hand in een kom gemalen, vooral bij traditionele koffieceremonies. Later werden koffiemolens ontwikkeld en in de 15e eeuw gebruikten we al handmatige kruidenmolens om de bonen te malen. De eerste speciaal voor koffie gemaakte molen is aan het eind van de 17e eeuw uitgevonden. De molen had onderin een handig laatje om de gemalen bonen onder het mes op te vangen. Later kregen we elektrische koffiemolens en werden ze doorontwikkeld voor meer precisie en efficiëntie, om perfect aan te sluiten bij de verschillende koffiezetmethoden waar we tegenwoordig zo van houden.
Typen koffiemolens: messen versus schijven
Bij molens met messen draaien de messen rond om de koffiebonen fijn te hakken. De messen draaien razendsnel en maken zo de bonen fijn. Ze zijn eenvoudig en handig voor basisgebruik, maar de bonen worden niet gelijkmatig klein gemaakt, zodat je geen controle hebt over de maalgraad. Bekijk de KitchenAid Go draadloze koffiemolen met roestvrijstalen messen als je snel bonen wilt malen, waar je ook bent.
Koffiemolens met schijven staan bovenaan het lijstje van koffiekenners. Ze werken anders en malen de bonen heel nauwkeurig tussen twee conische maalschijven. De maling is gelijkmatig, zodat je precies de maalgraad kunt kiezen die bij je zetmethode past – er zijn 70 maalgraden om mee te experimenteren.
Zo maal je thuis koffiebonen
Als je thuis bonen maalt, wil je nooit meer iets anders dan die verse, volle smaak. Dat is iets waar je echt van kunt genieten. Je kunt een koffiemolen gebruiken of een koffiemachine met een ingebouwde molen, zoals de espressomachine van KitchenAid. Doe gewoon je favoriete bonen in de machine en ze worden heel nauwkeurig voor je gemalen. De volautomatische machine maakt al direct je drank met de bonen en bij de halfautomatische machine komt de koffie in de filterdrager, klaar voor extractie.
De voordelen van je eigen bonen malen
Zoals je weet, is de geur van versgemalen koffie onweerstaanbaar. Dat is echter niet het enige voordeel van weten hoe je koffiebonen maalt. Dit is waarom je het moet proberen:
Je kunt precies kiezen welke maalgraad en consistentie je voor jouw kop koffie wilt
Verse koffiebonen zitten boordevol anti-oxidanten die goed kunnen zijn voor je gezondheid en de kans op bepaalde ziekten kunnen verlagen
As je maalt vlak voordat je de koffie zet, blijven de essentiële oliën zolang mogelijk behouden in de boon, zodat je de rijkste smaak krijgt
Je kunt experimenteren met kleine aanpassingen in de maalgraad om de smaak van je koffie te regelen Als je het eenmaal hebt geprobeerd, wil je nooit meer anders…
Zo kies je de juiste maling
De juiste maling hangt af van het soort koffie dat je wilt zetten. Dat werkt ongeveer als volgt:
Grove maling: ziet eruit als grof gemalen peper, goed voor een 'cold brew'-koffiezetapparaat
Medium grove maling: ongeveer zo groot als zeezout, perfect voor koffie uit een cafetière of percolator
Medium maling: de meest voorkomende maalinstelling, perfect voor filterkoffiezetapparaten
Fijne maling: lijkt qua structuur op gemalen kaneel, de beste keuze voor espressomachines.
Het belang van nauwkeurige maling
Is een nauwkeurige maling echt zo belangrijk? Ja! Als je koffie zet, komen alle geweldige smaken en essentiële bestanddelen vrij bij contact met heet water. Dit wordt extractie genoemd. De maalgraad van de koffie bepaalt hoe snel dit gebeurt. De snelheid heeft dan weer invloed op de smaak, aroma, structuur en eindresultaat… dus dit moet perfect passen bij de methode die je gebruikt.
Waarom verschillende manieren om koffie te zetten een verschillende duur hebben
Het is pure wetenschap. Bij een grove maling wordt water sneller doorgelaten en is er minder oppervlakte waar smaak uit wordt geëxtraheerd. Dit betekent dat het water meer tijd nodig heeft om de lekkerste smaken eruit te krijgen. Bij een fijne maling zitten de deeltjes dichter tegen elkaar aan en is de oppervlakte groter. Daarom is er minder contacttijd met water nodig. Daarom hebben snelle koffiezetmethodes, zoals espresso, een fijne maling nodig, terwijl langzame methodes, zoals een cafetière, een grovere maling nodig hebben. Experimenteer om uit te vinden welke methode jij het fijnst vindt. Ontdek de verschillende soorten koffie >
De maalgraad aanpassen voor de beste smaak
Koffie kan wat bitter of vlak smaken. Dit heeft te maken met de maalgraad. Als de koffie te fijn is gemalen, krijg je door overextractie koffie met een bittere smaak. Als de bonen te grof zijn gemalen, is de smaak van je koffie slap en vlak. Je koffiepauze is te belangrijk om dat te laten gebeuren! Je kunt minieme aanpassingen doen met een KitchenAid Espressomachine. De halfautomatische machine heeft 15 maalgraden die je kunt kiezen met een draaiknop. Zo krijg je een smaak die je bonen recht doet. De volautomatische machines hebben een koffiemolen met 7 maalgraden die automatisch worden geselecteerd voor je gekozen drank.
Victoria Woodward
— Liefhebber van eten uit het VK
Hallo, ik ben een schrijver uit Brighton en moeder van twee. Als enthousiast bakker die het soms aan vaardigheden ontbreekt deel ik graag ideeën, trends en tips op het gebied van eten die ik opdoe.