Verschillende soorten koffiebonen
min leestijd
11 december 2024
Voor velen van ons is koffie een rustgevend ritueel dat bijdraagt aan een vertrouwd dagritme. Maar er zitten veel meer kanten aan koffie dan je op het eerste gezicht zou denken. Hoe vaak denken we na over de bonen die ervoor zorgen dat ons kopje gevuld wordt? Hoewel arabicabonen vaak in de schijnwerpers worden gezet om hun zachte smaak, zijn ze maar een deel van het verhaal. Van de krachtige noten van robusta tot het onmiskenbare smaak van liberica, elke boon heeft zijn eigen karakter. In dit blog kijken we naar wat deze bonen uniek maakt en delen we tips over hoe je hun beste eigenschappen naar voren brengt. Klaar voor een smaaktest?
Verschillende soorten koffiebonen om te ontdekken
Hoewel er letterlijk honderden koffiesoorten zijn, kunnen alle koffiebonen die worden geteeld in één van de vier hoofdcategorieën worden onderverdeeld:
Arabica
Robusta
Liberica
Excelsa
Elke categorie heeft unieke kwaliteiten dus er is enorm veel om te proeven en te ontdekken. Je krijgt de meest verse smaken, oliën en aroma's als je koffiebonen van goede kwaliteit koopt die je zelf maalt vlak voor je er koffie van gaat zetten. Welk type koffieboon je ook kiest, het is altijd de moeite waard om de bonen zelf te malen. Je zult al snel verliefd worden op het hele ritueel en de heerlijke geur.
De KitchenAid Espressomachines voor thuis hebben een ingebouwde koffiemolen voor de meest verse koffie die je maar kunt wensen. Kies voor volautomatisch om moeiteloos koffies te zetten, of voor halfautomatisch als je zelf graag meer invloed hebt. Twijfel je nog? Probeer onze keuzehulp om te zien welke machine het beste bij je past.
Arabica voor zacht en zoet
Arabica is met afstand de populairste koffiesoort. Meer dan de helft van de wereldwijde koffieproductie bestaat uit arabicaplanten. Het is mogelijk zelfs de eerste koffieboon die ooit is geconsumeerd. Hij dateert uit 1.000 voor Christus en komt uit Ethiopië. Deze bonen staan bekend om hun zachte smaak met een vleugje chocolade, karamel, noten, fruit en bessen. Er zijn veel subtypes arabicakoffie die je kunt proberen, maar hij is zo populair vanwege het relatief lage cafeïnegehalte in combinatie met een grote hoeveelheid natuurlijke suikers en smaken. Veel experts zeggen dat arabica het beste zwart (of met een heel klein scheutje melk) kan worden gedronken. Hij moet thuis worden gezet met een filterkoffiezetapparaat of een espressomachine. Ontdek de espressomachine – ARTISAN >
Robusta voor een krachtige, sterke smaak
Robusta wordt na arabica het meeste geproduceerd. Deze boon komt uit sub-Saharisch Afrika maar kan bijna overal worden geteeld. Het is een sterke, veerkrachtige plant die zijn naam absoluut eer aandoet. Robusta heeft een sterkere, bittere smaak en een hoger cafeïnegehalte dan arabica. De unieke smaak wordt vaak beschreven als aarde- of eikenhoutachtig. De stevige robustaboon is zeer geschikt voor espresso dankzij het rijke aroma dat heerlijk dik en smaakvol is. Als je van crema houdt, dan is robusta dé boon voor jou. Wat is crema in koffie?
Liberica voor rokerigheid en pit
Liberica staat op de derde plek, maar deze bonen kunnen duur zijn en zijn bovendien moeilijk aan te komen buiten west- en centraal Afrika en Zuidoost-Azië. De bonen hebben een onregelmatige vorm en zijn veel groter dan arabica- of robustabonen. De smaak is rokerig, houtachtig en nootachtig met tonen van bessen en specerijen. Ongemengde libericabonen kunnen het beste worden bereid in een filterkoffiezetapparaat en zwart of met suiker worden gedronken. Als je deze zeldzame koffie weet te bemachtigen, meng hem dan eens met arabica voor een espresso met een opvallende kick. Het is een goede basis voor een extra speciale latte of cappuccino met opgeschuimde melk.
Excelsa voor zure, fruitige tonen
Excelsabonen groeien met name in Zuidoost-Azië en het is moeilijk om ze te bemachtigen. Excelsa is deel van de libericafamilie, maar het is wel echt een unieke boon. De amandelvormige bonen produceren een zure, fruitige smaak en complex aroma van zowel licht- als donkergebrande koffie. Je kunt een kop excelsakoffie maken met een filterkoffiezetapparaat of door middel van opgieten, maar een cafetière werkt ook. Net als liberica komt excelsa goed tot zijn recht in een blend. Het voegt een mysterieus aspect toe en opent de deur naar een enorm scala aan intrigerende smaken waarmee je thuis kunt experimenteren. Ontdek verschillende soorten koffie >
illy x KitchenAid, partners in espresso
KitchenAid werkt samen met illy, het populaire Italiaanse koffiebedrijf, om ook thuis een authentieke espresso te kunnen zetten. Alles wat je nodig hebt, is er gewoon: uitmuntende espressomachines en koffie met Italiaans DNA. Een selectie van illy’s arabicabonen vind je in een Exploration Kit die je tijdelijk krijgt bij aankoop van een KitchenAid espressomachine. De kit bevat ook de nieuwe arabicaselectie Brasile Cerrado Mineiro, de eerste koffie die volledig afkomstig is van regenagri-gecertificeerde regeneratieve landbouw. Geluk in elk slokje.
Waarom zou je koffie malen in je keuken?
Elk van deze koffieboonsoorten geeft een unieke smaakervaring. Het is dus belangrijk om ze tot hun recht te laten komen door ze zelf te malen, thuis, vlak voor je er koffie mee gaat zetten. Zo blijven ze optimaal vers. Alle heerlijke smaken en essentiële ingrediënten komen vrij zodra de gemalen koffie in aanraking komt met water. Het maalniveau bepaalt hoe die smaken worden geëxtraheerd terwijl ze in contact komen met het water. Het is dus belangrijk om een goede molen te gebruiken met precisie-instellingen.
Het belang van de juiste maling
Koffie-experts weten alles over maalgraden en dat is niet voor niets. De maalgraad heeft direct invloed op de smaak en consistentie van je koffie. Waarom? Het is allemaal een kwestie van wetenschap.
Bij een grovere maling loopt het water sneller door de koffie en is het oppervlak waaruit smaken kunnen worden geëxtraheerd kleiner. Dit betekent dat het water langer in contact moet blijven met de koffie om de volledige smaak in je kopje te laten komen.
Een fijne maling is dicht samengepakt en heeft een groter oppervlak om mee te werken, dus is er minder contacttijd met het water nodig. Blijft de koffie te lang in contact met water, dan krijg je overgeëxtraheerde, bittere, vlakke koffie.
Onze volautomatische koffiemachines hebben een ingebouwde koffiemolen met 7 nauwkeurige maalgraadinstellingen voor verschillende bonen en dranken. De halfautomatische espressomachine met koffiemolen heeft een draaiknop met 15 maalgraden en microaanpassing, zodat je nog fijner kunt afstellen om de ultieme smaak uit je bonen en blends te halen.
Rachel Thomas
— Mum and KitchenAid fan
I’m a busy parent and writer who loves the buzz of creativity — and coffee — to get me through life! I jump straight into new trends and techniques and enjoy sharing my experiences online.