Gehaktballen van vers rundvlees en varkensvlees
Dit recept voor gehaktballen in klassieke Italiaans-Amerikaanse stijl, die je combineert met pasta, rode saus en royale hoeveelheden geraspte Parmezaanse kaas, roept sfeerbeelden op van het eigen recept van een Italiaanse oma.
Gehaktballen van vers rundvlees en varkensvlees
Dit recept voor gehaktballen in klassieke Italiaans-Amerikaanse stijl, die je combineert met pasta, rode saus en royale hoeveelheden geraspte Parmezaanse kaas, roept sfeerbeelden op van het eigen recept van een Italiaanse oma.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
125 g witbrood, in kleine stukjes gesneden of gescheurd
3/4 kopje melk
450 g stuk rundvlees, gesneden in blokjes van 5 cm
450 g varkensschouder, gesneden in blokjes van 5 cm
150 g witte of gele ui, fijn gesnipperd
3 kruidnagel verse knoflook, geperst
35 g dun gesneden bosuitjes
20 g peterselie, gehakt
60 g geraspte Parmezaanse kaas
1 theelepels rode chilivlokken
2 eetlepels olijfolie
1 1/2 theelepels fijn zeezout
1/2 theelepels zwarte peper
Stap voor stap
Plaats het rundvlees en varkensvlees voordat je verdergaat op een met bakpapier beklede bakplaat en zet deze gedurende 20 minuten in de vriezer.
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 220ºC. Maak de panade (mengsel van brood en melk): Plaats het brood en de melk in een kleine kom, waarbij het brood volledig ondergedompeld moet zijn in de melk. Zet apart.
Verwarm de olijfolie in een steelpannetje op middelhoog vuur. Voeg de uien, knoflook en rodechilivlokken toe. Roer voorzichtig met een spatel of houten lepel totdat het mengsel glazig en licht gebruind is. Haal de steelpan van het vuur en laat deze even afkoelen.
Monteer de fijne maalschijf op de voedselmolen en bevestig deze op je mixer. Plaats de kom onder de molen en leg het rundvlees en het varkensvlees op het grote voedselblad. Zet de mixer op snelheid 3. Gebruik de stamper om het rundvlees en het varkensvlees in de vleesmolen in te voeren. Zorg ervoor dat je het vlees er niet met geweld in duwt.
Voeg de afgekoelde gefruite uitjes en knoflook, chilivlokken, bosuitjes, peterselie, Parmezaanse kaas, peper en zout toe. Voeg de panade toe aan het vleesmengsel; als er overtollige melk over is nadat het brood al is doordrenkt met melk, giet de melk dan af en gooi deze weg.
Meng het vlees, de panade en de smaakmakers samen totdat alle ingrediënten gelijkmatig in het mengsel zijn opgenomen. Vorm gehaktballen ter grootte van een golfballetje (2 eetlepels) en leg ze in rijen op de met bakpapier beklede bakplaat, waarbij je tussen de gehaktballen circa 2,5 cm ruimte vrij laat. Bak de gehaktballen in de voorverwarmde oven gedurende circa 20–25 minuten, of totdat ze goudbruin zijn en de kerntemperatuur 70°C is.