Zo maak je aardappelpuree met een mixer
6 minuten lezen
10 december 2024
Aardappelpuree is altijd lekker. Makkelijk, vullend en gewoon lekker: met aardappelpuree maak je van elke maaltijd een feestje. Sommigen houden van pure puree, heerlijk zacht en romig, anderen geven de voorkeur aan een grovere structuur met extra smaken als mosterd of bieslook. Waar geef jij de voorkeur aan? Maak je eigen gerecht met aardappelpuree en krijg tips en advies over hoe je met de mixer gemaakte restjes aardappelpuree het best kunt bewaren. Klaar? Tijd om te pureren!
Zo maak je aardappelpuree met een mixer
Stappen om aardappelpuree te maken in een mixer
Benodigde ingrediënten:
1,3 kg roodschillige of vastkokende aardappels, 1/2 theelepel zeezout, 180 ml vloeibare room, 3 eetlepels ongezouten boter, 3/4 eetlepel versgemalen zwarte peper
Hulpmiddelen
KitchenAid Mixer Platte menghaak, vergiet
Goed voor
9 porties
Stap 1. Kook de aardappels
Snijd de aardappels met of zonder schil (afhankelijk van je voorkeur) in blokjes. Stop ze in een grote steelpan en bedek ze tot 5 cm met koud water. Voeg 1/2 theelepel zeezout toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat sudderen tot je de aardappels eenvoudig kunt doorprikken met een vork, dit is doorgaans na zo'n 15-20 minuten. Giet ze af in een vergiet.
Stap 2. Pureer de aardappels
Warm de vloeibare room op in een kleine steelpan tot deze warm is maar niet heet. Voeg de gekookte aardappels en boter toe aan de kom van de mixer en zet de mixersnelheid op stand 2. Voeg de room toe, in stappen van zo'n 60 ml, tot de aardappels romig zijn. Verhoog met elke toevoeging de snelheid met 1-2 standen. Pureer de aardappels tot ze bijna de gewenste consistentie hebben.
Stap 3. Voeg smaak toe
Keer terug naar stand 2 en breng op smaak met het resterende zout en de zwarte peper. Voeg extra's bij die je lekker vindt, zoals mosterd, knoflook, kaas of kruiden en meng tot alles is gemixt.
Welke KitchenAid menghaak is het best voor puree?
Het populairste KitchenAid accessoire voor aardappelpuree is de platte menghaak of de deeghaak. Je kunt ze allebei gebruiken om aardappels te pureren zonder dat je te ver gaat, zodat je niet blijft zitten met plakkerige, stroperige aardappels. Als je de voorkeur geeft aan een luchtige textuur, kun je overschakelen naar de draadgarde nadat je de aardappels hebt gepureerd voor een lichte, luchtige consistentie. Nogmaals, pureer de aardappels niet te lang.
Topsmaken om toe te voegen aan aardappelpuree
Je kunt aardappelpuree transformeren tot verduveld lekkere mixen. Kaaspuree? Puree met mierikswortel? Experimenteer met kazen, knoflook, kruiden, uien, bloemkool, gezouten vlees en sauzen om je favoriete gerecht met aardappelpuree te ontdekken. Probeer ingrediënten te mixen en matchen om je recept voor aardappelpuree naar een hoger niveau te tillen. Een paar topideeën:
Groentes: geroosterde knoflook, rauwe knoflook, lente-ui, sjalotjes, gekarameliseerde uien, mierikswortel, bloemkool.
Kruiden: bieslook, peterselie, rozemarijn, salie, tijm, dille.
Specerijen: witte peper, knoflookpoeder, uienpoeder, zout, paprika, mosterdpoeder, cajunkruiden, komijn.
Kazen: Parmezaanse kaas, Gruyère, geitenkaas, blauwe kaas, feta, gerookte Goudse kaas.
Sauzen en vloeistoffen: karnemelk, zure room, romige mierikswortel, beurre noisette, crème fraîche, kippen- of runderbouillon, dijonmosterd.
Vlees: bacon, spek, rookworst, pancetta, prosciutto.
Zo bewaar je zelfgemaakte aardappelpuree
Bewaar eventuele restjes puree maximaal 3 dagen in een luchtdicht bakje in de koelkast. Je kunt de restjes ook in de vriezer stoppen en tot een jaar lang daarin bewaren, al kan er dan wel vriesbrand ontstaan na verloop van tijd. Een paar handige weetjes over bewaren:
In de koelkast: bewaar in een luchtdichte verpakking, zoals een plastic bakje, hersluitbaar zakje of plastic folie. Als je bakje niet het juiste formaat heeft, leg dan wat plastic folie boven op de aardappelpuree voordat je het in de koelkast zet.
In de vriezer: bewaar in een luchtdicht bakje. Je kunt ook porties aardappelpuree van 1 beker op een bakplaat met bakpapier scheppen. Zet de plaat in de vriezer, onbedekt, tot de stukken bevroren zijn. Stop ze vervolgens in een grote hersluitbare plastic zak en bewaar ze maximaal 1 jaar in de vriezer.
Receptideeën met aardappelpuree
Je kunt aan heel veel gerechten en maaltijden restjes aardappelpuree toevoegen. Ovenschotels met lam, rundvlees of vis zijn klassieke manieren om aardappelpuree in te gebruiken. Je puree is heerlijk de volgende dag als je er boerenkool, andijviestamppot, zuurkoolstamppot of wortelpuree mee maakt. Aardappelpuree is ook een fijne toevoeging op brood, dus probeer dat ook op te nemen in je recepten. Kip met dumplings zijn snel en lekker als je aardappeldumplings gebruikt in plaats van meel. Daarnaast kun je aardappelbroodballetjes frituren tot kroketten. Zó smakelijk! Een paar andere populaire recepten met aardappelpuree:
01. Recept voor Shepherd’s pie
Wortels, selderij, rozemarijn… Shepherd’s pie of Cottage pie voor een heerlijk warm gevoel in de winter - probeer het recept.
02. Recept voor aardappelpuree met knoflook
Maak je puree met knoflook en gebruik het als een vullend bijgerecht of in de hoofdschotel.
03. Zoete aardappelpuree met pecannoten
Had iemand het over aardappelpuree met esdoornsiroop en nootmuskaat? Zeker.
Tips van experts om aardappelpuree in een mixer te maken
Hoewel het vrij eenvoudig is om puree in een mixer te maken, moet je aan een paar dingen denken:
Tips voor extra luchtigheid
Gebruik alleen roodschillige aardappels. Door de melige textuur ervan valt deze makkelijk uiteen en het is dan ook minder werk om ze te koken en pureren. Daardoor blijven ze ook lichter.
Spoel de aardappels af. Snijd de aardappels voor het koken in blokjes en spoel die af onder koud water tot het water helder is. Spoel ze nadat je ze hebt gekookt en afgegoten gedurende 30 seconden opnieuw af onder warm water voordat je ze pureert. Door ze af te spoelen, minimaliseer je het zetmeel.
Tips voor extra romigheid
Yukon Gold-aardappels hebben een textuur die dichter is dan die van roodschillige aardappels, wat kan leiden tot een romigere puree. Het duurt langer voordat je ze hebt gekookt en gepureerd. En er komt daarbij meer zetmeel vrij in je gerecht, wat leidt tot een stevige, maar rijke en boterachtige textuur en smaak.
Tips om een lijmerige textuur te voorkomen
Gebruik bij voorkeur geen aardappels die maar weinig zetmeel hebben en een hoog vochtgehalte, en bereid en kook ze op de juiste manier.
Zorg er na de keuze van aardappels voor dat je ze goed schoonmaakt en snijd ze in gelijke blokken voordat je ze kook.
Tips om te voorkomen dat de aardappelen slap worden
Kook niet op een te hoog vuur. Breng de aardappels aan de kook en laat ze dan zachtjes doorkoken.
Giet het kookwater helemaal af en voeg niet teveel melk of room toe.
Probeer als de aardappelpuree te vloeibaar is een verdikkingsmiddel toe te voegen, zoals bloem of maizena.
Blijf aardappelpuree op tafel zetten
Zodra je het pureren van aardappels geperfectioneerd hebt met je favoriete piepers, een goed recept en een mixer, zijn de opties eindeloos. Zelfgemaakte aardappelpuree is veel lekkerder dan die uit de winkel en je kunt op een later moment in de week altijd eventuele restjes verwerken in eenvoudige recepten. Er komt dus nul afval kijken bij verrukkelijke puree.
KitchenAid Chef
— Onze passie voor koken delen
Bij KitchenAid brengen we mensen bij elkaar die dol zijn op koken, bakken, brouwen en creëren. KitchenAid is al meer dan 100 jaar aan de slag namens alle makers. We maken onze iconische apparaten met jullie in gedachten: er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open en we helpen je er het meeste uit te halen.