41 spectaculaire en eenvoudige recepten voor je mixer
8 minuten leestijd
19 december 2024
Luchtige meringue kloppen, kip in stukken scheuren, pasta persen, brooddeeg kneden, roomijs maken, groenten hakken… Jouw KitchenAid Mixer kan zo'n beetje elke kooktaak aan. Het enige wat hij niet kan, is voor jou beslissen welke van deze 41 heerlijke recepten je gaat maken. Of je nu op zoek bent naar een bepaald recept, zoals kussenzachte brioche, zelfgemaakte pasta of het allerlekkerste vanilleroomijs, of gewoon nieuwsgierig bent naar alle gebruiksmogelijkheden van je mixer, met de juiste accessoires maak je elk gerecht in deze lijst met het grootste gemak.
41 spectaculaire en eenvoudige recepten voor je mixer
6 recepten voor zelfgebakken brood
Ja, zelf je eigen brood bakken is een beleving - er gaat niets boven de geur van vers brood dat staat te bakken in de oven - maar je kunt het ook gerust een workout noemen. Dus of je nu kiest voor een goed vullend volkorenbrood, een iets zurig zuurdesembrood of een glutenvrij brood, het mengen, kneden en rijzen kun je overlaten aan je mixer en KitchenAid Broodkom. Je armen zullen je dankbaar zijn.
1. Recept voor brood van volkorenmeel
Is het je doel om meer vezels in je voedingspatroon op te nemen? Dit volkorenbrood is een knapperige kameraad. Het heeft een hoog gehalte aan vezels dankzij de hele graankorrels en voedzame zaden. Serveer dit brood als een vullend en smakelijk bijgerecht bij je soep of salade. Of als de onderste helft vol granen van je clubsandwich of dubbele boterham.
2. Zuurdesemdeeg
Knapperig van buiten. Zacht aan de binnenkant. Met de iets zure smaak in de hele snee brood. Dit heerlijke brood dat zonder gist is gemaakt bevat al het goeds dat je verwacht van zuurdesembrood. Toegegeven, er is wat meer geduld voor nodig - zo moet het 12 uur lang rijzen - maar het is absoluut het wachten waard. Je toast met avocado en ei heeft nog nooit zo lekker gesmaakt.
3. Recept voor briochebrood
Kussenzacht. De boterige smaak doet je watertanden. Met een klein vleugje zoetheid. Het is niet moeilijk om de pluspunten qua smaak en textuur van deze Franse klassieker op te sommen, maar de presentatie is ook een lust voor het oog. In dit recept is de brioche gevlochten, waardoor deze er nog eleganter uitziet. Bijkomende voordelen? Meer dan wat water of jam heeft het niet nodig.
4. Recept voor glutenvrij brood
Geen gluten? Geen probleem. De ingrediëntenlijst van dit broodrecept bevat vier minder bekende soorten bloem, die allemaal glutenvrij zijn. Om zeker te weten dat je zuurdesemdeeg nog steeds de juiste mate van elasticiteit heeft - iets wat normaal gesproken de taak is van de gluten - voeg je er een grote schep psylliumschillen bij, als vervanger voor de gluten. Dit zorgt ervoor dat de textuur zacht is, met een goede 'bite'.
5. Recept voor stokbrood
Kun je in plaats van het zelf te bakken ook stokbrood bij de plaatselijke bakker kopen? Natuurlijk zou dat kunnen. Maar dan loop je het tevreden gevoel mis dat je krijgt als je dit luchtige brood met knapperige korst zelf bakt. En het is nog veelzijdig ook. Sandwich of crostini. Gecombineerd met wat sjieke Franse kaas of besmeerd met boter en honing. Je zit altijd gebakken.
6. Bananenbrood met stukjes chocolade
Bananenbrood is heerlijk, dat is een feit. Maar dit bananenbrood met stukjes chocolade is van een heel ander niveau - het lijkt meer op een dessert en minder op ontbijt. Dus als je nog een paar bananen hebt liggen die aan de overrijpe kant zijn, maak er dan vooral deze zoete traktatie van. Het recept is kinderspel en er gaan maar een paar ingrediënten in, die je vast nog wel hebt staan in je voorraadkast. Dus wat let je?
6 recepten met verse pasta die je keer op keer wilt maken
Er gaat niets boven zelfgemaakte pasta. Het is vers, het is authentiek, en met de KitchenAid Pastasnijders en -roller of met de Pastapers kun je de pasta precies zo maken als jij deze lekker vindt - in je favoriete vorm en met de door jou gewenste dikte. Dus of je nu zin hebt om deze te combineren met zeevruchten, er groenten doorheen wilt mengen of kaas overheen wilt strooien, met deze recepten creëer je pastagerechten van restaurantklasse, opgediend aan je eigen eettafel.
7. Pasta nero
Gedurfd, zilt van smaak, en met de dresscode 'zwart en chique'. Deze pasta met inktvisinkt ziet er niet alleen spectaculair uit, maar is ook nog eens op en top smaakvol met een diepe, hartige smaak die geknipt is om te combineren met zeevruchten. Garnalen, mosselen of kokkels, als het uit de zee komt past het erbij. Iets bijzonders te vieren? Wil je een spetterende indruk maken, de volgende keer dat je een etentje geeft? Met dit verrukkelijk dramatische pastagerecht lukt dat zeker.
8. Vegetarische groene fettuccine met pompoenpitten, broccoli en een saus van olijven
Onze moeders zeiden het altijd al: je moet je groenten opeten. Wanneer groenten zo lekker zijn als deze met peterselie bereide fettuccine met een topping van broccoli, romige olijvensaus en knapperige geroosterde pompoenpitten, volg je dat advies graag op. Iets te groen naar jouw smaak? Voeg wat cherrytomaatjes toe voor extra kleur en zoetheid.
9. Spaghetti met verse tonijn en cherrytomaatjes
Heb je wel trek in de smaak, maar niet in gedoe? Dit frisse pastagerecht is simpel, maar o zo bevredigend. Verse spaghetti, sappige cherrytomaatjes en malse stukken gemarineerde tonijn stelen de show, terwijl een tikje knoflook en een scheutje olijfolie van deze schotel een harmonieus geheel maken.
10. Verse fettuccine met champignons, groene groenten en walnoten
Denk aan de aardse smaak van champignons, voeg er een handvol groene kruiden aan toe met wat knapperige walnoten en maak er een gezellig geheel van met verse fettuccine. Deze pasta is warm, een beetje sjiek en écht comfortfood - het soort gerecht dat perfect past bij een gezellig etentje of een bijzondere zaterdagavond met een speciaal tintje.
11. Kalkoen met mortadella cannelloni
Test je vaardigheden in het maken van pasta, met deze ambachtelijke cannelloni. Dit recept vraagt om wat meer tijd en finesse, maar als je straks iedereen aan tafel ziet vechten om dat perfect goudbruine korstje, weet je dat het de moeite waard was. Bovendien vormt de verrassende vulling van mortadella en kalkoen een welkome afwisseling op de klassieke combinatie van ricotta en spinazie. Heb je liever een lichtere variant? Vervang de kalkoen en mortadella dan door zalm.
12. Macaroni met kaas
Zet je team van mixer en pastapers in om zelf de macaroni te maken voor deze comfortfood-klassieker. Het gerecht smaakt er zoveel beter door. Combineer deze macaroni met een fluweelzachte cheddarsaus, stukken gerookte, gezouten bacon en een knapperige laag paneermeel met Parmezaanse kaas, en je laat de de supermarktvariant van deze macaroni-met-kaasschotel voortaan staan. Niet dat dat erg is natuurlijk.
9 recepten voor zelfgemaakt roomijs
De smaken, de texturen, de toppings - thuis roomijs maken is echt leuk. Of je nu houdt van taaie stukjes koekjesdeeg of van een ijskoude mangosorbet, met de KitchenAid Roomijsmaker draai je binnen de kortste keren je favoriete ijssoort in elkaar. Ben je in de stemming voor iets anders? Met de IJsschaafaccessoire voeg je een hele nieuwe dimensie aan de ijspret toe. Denk aan Japanse kakigori of zet granita met cold brew-koffiesmaak op het menu. Hoe dan ook, jouw nieuwe ijskoude favoriet zit hier vast en zeker tussen.
13. Het allerlekkerste vanilleroomijs
Vanilleroomijs zoals deze bedoeld is: glad, romig en ontegenzeggelijk nostalgisch. Het geheim? De basis is een custardvla, wat zorgt voor dat heerlijk romige mondgevoel. Hoewel deze klassieker niet echt veel opsmuk nodig heeft, kun je deze aanvullen met wat je maar wilt - chocoladestukjes, karamel, vers fruit of, waarom niet, al deze opties tegelijk.
14. Chocolade-ijs met zeezout
Een beetje bitter, een beetje zoet, en precies zout genoeg. Deze intense chocoladetraktatie triggert elke smaaksensatie. Sandwich dit ijs tussen twee chocolate chip cookies of bestrooi het met fijngehakte pistachenoten voor een knapperige bite en heel wat decadentie.
15. Kokosroomijs
Deze traktatie op plantaardige basis bevat niet veel zuivel, maar heeft wel die fluweelachtige textuur die je verwacht en wilt van een schaaltje roomijs. Bijkomende voordelen? De subtiele kokossmaak past perfect bij de tropische sferen van mango of ananas. Je hoeft er geen geroosterde kokossnippers overheen te strooien, maar we bevelen het wel van harte aan.
16. Cookie dough-roomijs
Waarom zou je dubben of je vanilleroomijs neemt of ijs met chocolate chip cookies, als je gewoon beide kunt hebben, in deze ijskoude favoriet aller tijden? Het is romig en toch met lekkere taaie stukjes. Het smaakt naar vanille, en toch ook naar chocolade. Geen wonder dat iedereen graag twee bolletjes lust. Zin in een uitspatting of in wat extra knapperigheid? Strooi er dan nog wat overgebleven chocoladestukjes overheen.
17. Bramen-hibiscussorbet
Friszure, sappige bramen flirten met de fleurige smaak van hibiscusbloemen in deze zomerse sorbetcoupe, terwijl een kneepje limoensap net genoeg zuur toevoegt om er een evenwichtig smakend geheel van te maken. Wil je de zomerse sferen nog een tandje opvoeren? Garneer de coupe met gesuikerde hibiscus, verse bramen of frambozen of eetbare bloemen.
18. Eenvoudige mangosorbet met basilicum
Deze ijskoude melange van mango en basilicum heb je sneller gemaakt dan dat je kunt vragen: "wie lust er nog een bolletje?" Waarmee het ideaal geschikt is voor een warme, luie zomerdag. Het is zo verfrissend dat je smaakpapillen er ook onmiddellijk een oppepper van krijgen. In plaats van brood zou je tussen twee gangen door dus ook dit luxueuze, exotische sorbetijs kunnen nemen om je smaak te neutraliseren. Overweeg het maar eens. Serveersuggestie: garneer het met verse basilicumblaadjes, wat limoenrasp of sprenkel er wat balsamicoazijn overheen om de tropische smaken nog beter te laten uitkomen.
19. Schaafijs met watermeloen/limoen
Gebruik het IJsschaafaccessoire om je favoriete zomerfruit een twist te geven en er een glas vol luchtige, bevroren zaligheid van te maken. Versterk de zoete, hartverwarmende smaak van watermeloen met een scheut zelfgemaakte, ietwat zoute watermeloen-met-limoensiroop. En bekroon dit glas tot slot - voor een onvervalste Caribische smaaksensatie - met een schijf gegrilde ananas.
20. Kakigori
'Kaki' betekent schrapen of schaven en 'gori' betekent ijs. En dat is in het kort waar dit traditionele Japanse ijsdessert uit bestaat. Het kan lastig lijken om de donzige, sneeuwachtige textuur van het ijs precies goed te krijgen, maar met het schaafijsaccessoire verloopt dit moeiteloos. Gedrenkt in romige gecondenseerde melk en zelfgemaakte vruchtensiroop, biedt deze zachte, sneeuwachtige lekkernij alles wat je zoekt als het gaat om smaak, uiterlijk en gladheid.
21. Cold brew granita
Uitgekeken op je standaard ijskoffie? Geef er een luxe twist aan en probeer deze cold brew granita eens. Het heeft de intense koffiesmaak waar je naar verlangt, plus de gladde textuur van goed gemalen ijs die je zal verrassen. Een schep subtiel gezoete slagroom met chocoladeschaafsel eroverheen gesprenkeld maakt je ultieme ijskoffiedroom compleet.
5 groente-gerichte recepten waarvoor je niet urenlang hoeft te hakken
Als het je onderhand is gaan vervelen om altijd dezelfde groentereepjes te staan snijden, is het tijd voor een radicale verandering. Ruil de klassieke ingrediënten zoals aardappelen, lasagnebladen en noedels eens in voor kleurrijke groentespiralen, -schijfjes en -linten. Met de juiste KitchenAid accessoires neemt het snijden in blokjes, schijfjes en spiralen slechts enkele minuten in beslag. Ben je er klaar voor om je bord vol te laden met frisse smaken en volop groenten?
22. Krulfrieten van zoete aardappelen
Hoe goed je hamburger of taco met shredded vlees ook smaakt, deze is niet compleet zonder iets knapperigs als bijgerecht. Deze gekrulde frietjes van zoete aardappel komen als bijgerecht prima uit de verf. Ze zijn zoet, en toch zout, zitten vol vitamines en zijn perfect knapperig rondom. Je hoeft er alleen op te letten dat ze allemaal even dik zijn, zodat ze gelijkmatig bakken en knapperig worden. Gelukkig is dat iets wat de Spiraalsnijder voor jou kan afhandelen.
23. Courgettelasagne
Voor een lichtere variant van de klassieke lasagne zou je deze glutenvrije versie met courgette eens moeten proberen. Het heeft die heerlijke gegrilde-en-gesmolten-kaassmaak, maar na het eten van deze lasagne heb je geen last van dat typische uitgetelde gevoel. Dit gerecht kun je ook gerust maken op een doordeweekse dag. De romige vulling van pesto-ricotta is razendsnel klaar en met je Japanse groentesnijder zijn de courgette-linten dat ook.
24. De perfecte basisratatouille
Sla de hak-en-snijmarathon maar over en laat je foodprocessoraccessoire het leeuwendeel doen van het werk dat er in deze smakelijke ratatouille moet worden gestoken. Serveer de ratatouille als een gezond vegetarisch hoofdgerecht, als bijgerecht bij geroosterd vlees, of lepel wat er overblijft de dag erna over couscous als lunchgerecht.
25. Zomerse ratatouille
Heb je de klassieke versie al geprobeerd en ben je nu op zoek naar iets nieuws? Deze hartverwarmende, zomerse variant op de klassieke ratatouille zit boordevol gele pompoen, zoete aardappel en tomaat. Daarnaast is het verrassend simpel te maken als je je krachten verenigt met die van je snijder/rasp voor verse ingrediënten. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de groenteschijfjes mooi neerleggen in je ovenschaal, opdienen en de complimenten in ontvangst nemen.
26. Komkommernoedelsalade met zalm en dille
Koele, lange komkommernoedels, gerookte zalm en verse dille combineren prima in deze Scandinavisch-geïnspireerde noedelsalade die je niet hoeft te koken. Licht maar smaakvol, komt het best tot zijn recht als zomerse lunch, bij een diner in de buitenlucht of bij je eerstvolgende samenzijn in je achtertuin.
6 recepten voor room en glazuur – onmisbaar voor de betere bakker
Als het gaat om bakken, decoreren, garneren of net die laatste touch aanbrengen op je nagerecht, zijn deze basisrecepten absoluut onmisbaar. Van zelfgemaakte roomboter tot zachte, wolkachtige Chantilly crème, met deze recepten wordt elk toetje iets heel speciaals. En met je mixer bij de hand krijg je elke keer weer perfect geklopte, luchtige en gladde room- en glazuursoorten als resultaat.
27. Boter
Met boter wordt alles beter, dat staat vast. Stel je nu eens voor dat je zelf thuis verse roomboter kunt maken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is volvette room en een beetje geduld. Houd alles koel – de keuken, maar ook je handen; lage temperaturen zijn het beste – en zie hoe de room tot grote klonten boter wordt gekarnd, met als bonus-bijproduct: verse karnemelk. Weet je niet wat je met karnemelk moet doen? Verwerk deze in in smoothies of cakes.
28. Italiaanse meringuebotercrème
Wil je een bruidstaart glazuren? Cupcakes voor een verjaardag decoreren? Dan is Italiaanse meringuebotercrème de oplossing. Deze is iets minder zoet dan gewone botercrème, lekker dik maar nog altijd fluweelglad. Kortom, ideaal om in een spuitzak te doen en er bloemen, schelpen of roosjes mee te spuiten. Smaaktip: voeg citroen-, amandel- of koffie-essence toe voor extra smaak om je baksels te veranderen van lekker in verrukkelijk.
29. Veganistische slagroom
Ben je niet dol op zuivel maar heb je wel zin in die weelderige donzigheid van slagroom? Dan is deze lichte, luchtige, geslagen room op plantaardige basis echt iets voor jou. Maak je dessert, vruchtensalade of latte helemaal af met deze zelfgemaakte heerlijkheid en je zult merken dat je helemaal geen zuivel nodig hebt voor een romig effect. Let er wel op dat je de kokosroom en de mengkom in de vriezer zet voordat je gaat kloppen - des te luchtiger wordt het eindresultaat.
30. Chantillyroom
De Fransen noemen het 'Crème Chantilly', maar je kent deze klassieker in de banketbakkerskunst vast beter als de gouwe-ouwe, vertrouwde, licht naar vanille smakende, kussenzacht geklopte slagroom. En met dit simpele recept zul je nooit meer talen naar het spul uit een spuitbus. Het geheim? Mik op zachte, wolkachtige pieken - niet op zware, vaste pieken. Dat is de lichte, delicate textuur die je zoekt. Binnen slechts een minuutje kloppen heb je dit al bereikt.
31. Banketbakkersroom
Luxueus, heerlijk romig en absoluut onmisbaar voor het vullen van eclairs, taartjes of roomsoezen. Ja, deze patisseriecrème is een bekende in het repertoire van elke thuisbakker. Normaal gesproken is het een klusje om deze crème goed licht en luchtig te krijgen, maar in dit recept is het een mooie taak voor je mixer.
32. Koekjesbotercrème
Botercrème en koekjesboter in een en hetzelfde glazuur… is dit recept te mooi om waar te zijn? Nee hoor - het is te lekker om het niet te gebruiken. Dus draai deze subtiel gezoute glazuur met ckramelsmaak in elkaar, spatel het in een spuitzak, en het decoreren kan beginnen. Cupcakes, koekjes of cakejes, je zult er echt alles mee willen garneren.
Slimmigheidjes voor je mixer die elke thuisbakker moet kennen en 10 bijpassende recepten
Jouw KitchenAid Mixer kan uiteraard mengen, kneden en hakken. Maar daarnaast kan hij nog veel meer. Van het losmaken van vlees in enkele seconden tot het bereiden van de smeuïgste aardappelpuree, met deze tips voor kenners is het net of je wordt bijgestaan door een sous-chef. Wat dacht je ervan, ben je klaar voor een paar handige kneepjes van het vak?
33. Taco's met pulled chicken piripiri
Deze taco's zitten boordevol pittige piripiri, zoete honing en rijpe mango. Een gemakkelijke upgrade voor je taco-avondjes, met een lekker prikkelend mondgevoel. Het met de hand losmaken van vlees tot het alleen nog bestaat uit losse draadjes kan een tijdrovend klusje zijn - vooral als je taco's maakt voor een flinke groep eters - maar het kan ook anders. Sla deze klus die je normaal met twee vorken doet over en laat het werk over aan je mixer. Doe het gekookte kippenvlees gewoon in de kom, bevestig de platte menghaak op de mixer, stel deze in op lage snelheid en voilà: shredded chicken in een handomdraai.
34. Pastei met kip en doperwtjes
Malse stukken kip, doperwten, alles gehuld in een romige, hartige saus en bedekt onder een gouden, kruimelige korst - er is niets dat zoveel troost biedt als een klassieke Engelse chicken pie. Je grijpt er al snel op terug als de avonden kouder worden. Bijgerechten zijn overbodig, dit eenpansgerecht in een ovenschaal bevat alles wat je nodig hebt.
35. Nacho’s met pulled pork
Nacho's zijn leuk, maar nacho's met pulled pork? Dat is iets voor gevorderden. Als je dit recept maakt, krijg je pulled pork die zo mals en sappig is dat deze vanzelf van je vork valt. Het duurt even voordat de zout-zoete ingewreven kruidenmarinade zijn magische werk doet en karamelliseert, dus neem vooral alle tijd voor het bereidingsproces. Zodra de pulled pork klaar is en je deze hebt verspreid over je nacho's, kun je je gaan uitleven met je favoriete toppings - druipende kaas, salsa, gesprenkelde tabasco. Hoe meer, hoe beter als het om nacho's gaat.
36. Aardappelpuree met knoflook
Aardappelpuree is het ultieme comfortfood, maar voeg er een beetje knoflook aan toe en je hebt het gerecht al meteen naar een hoger niveau getild. Ja, knoflook kan intens smaken, maar als je deze samen met de aardappelen meekookt haalt dit net het scherpe randje eraf, en je aardappelpuree krijgt een milde, wat zoete smaak. Wat het pureren betreft, dat kun gerust aan je mixer overlaten terwijl jij de rest afrondt. Garneertip: strooi wat knapperige gebakken uitjes of verse kruiden over de aardappelpuree voor wat extra knapperigheid en smaak.
37. Puree van zoete aardappel
Als 'herfst' een smaak was, zou het waarschijnlijk smaken zoals deze zoete-aardappelpuree. De gekaramelliseerde boter voegt een rijke, nootachtige smaak toe, de ahornsiroop versterkt het natuurlijke zoete aroma van de aardappelen, en de geroosterde pecannoten kraken bij elke hap. Het is het bijgerecht bij uitstek voor geroosterde wintergroenten of hartige vleessoorten. En als je de draadloze mixer de vrije hand geeft, staat het in een mum van tijd op tafel.
38. Mayonaise
Zelf mayonaise maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je meet gewoon de ingrediënten af, doet ze in de mengkom, en daarna laat je de mixer het harde werk doen van dit recept. Met een beetje mosterd en een kneepje citroen pep je deze mayo ook nog eens op. Lepel er wat van op je sandwich, frietjes, of op alles wat opknapt van een romige metgezel.
39. Jam, gelei, chutney, marmelade
Het maken van klassieke aardbeienjam was nog nooit zo simpel. Met behulp van de mixer kun je grote hoeveelheden maken om te bewaren in je voorraadkast of uit te delen aan vrienden en familie. Geniet van dit klassieke broodbeleg met wat overheerlijke zuurdesemtoast.
40. Luchtige roereieren
De beste manier om de luchtigste roereieren te krijgen is met behulp van je mixer! Draai in een mum van tijd een uitgebreid ontbijt in elkaar. Eieren zijn niet alleen verrukkelijk, ze zitten ook nog eens boordevol proteïne en vormen zo een gezond ontbijt of gezonde brunch.
41. Finse verrassing
Marjakiisseli is een klassiek Scandinavisch dessert dat je sneller maakt dan dat je het correct hebt geleerd uit te spreken - vooral als je daarvoor je mixer gebruikt met daaraan de platte menghaak bevestigd. Verse vossenbessen of vossenbessen uit de diepvries, dat maakt voor dit recept niet uit. Wat je uiteindelijk krijgt is een verfrissend lichte, subtiel gezoete traktatie waarmee elke vakantiemaaltijd wordt afgesloten met een glimlach.
KitchenAid Chef
— Onze passie voor koken delen
Bij KitchenAid brengen we mensen bij elkaar die dol zijn op koken, bakken, brouwen en creëren. KitchenAid is al meer dan 100 jaar aan de slag namens alle makers. We maken onze iconische apparaten met jullie in gedachten: er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open en we helpen je er het meeste uit te halen.